12.05.2021.


Музеј учествује у манифестацији Музеји за 10

Музеј науке и технике први пут учествује у манифестацији Музеји за 10 са дигиталним садржајима:

Индустријско наслеђе на прузи Оријент експреса кроз Србију

Музеј науке и технике - Београд - На конкурсу Министарства културе и информисања Републике Србије, у области дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва за 2020. годину, подржан је наш пројекат: Индустријско наслеђе на прузи Оријент експреса кроз Србију.

Пројекат је реализован у периоду јули - децембар 2020. године, на прузи којом је пролазио легендарни европски воз ОРИЈЕНТ ЕКСПРЕС (Ориент Еxпресс). Крећући се пругом, путовали смо од Шида до Димитровграда. Стали смо на више од 100 железничких станица и стајалишта, које смо истражили и фотографисали, документујући сачувано архитектонско и индустријско наслеђе.

http://www.srbijaplus.net/orijent-ekspres-pruga-kroz-srbiju.htm

Видео запис изложбе "Није злато све што сија"

Изложбом се тематски обрађује добијање, производња, обрада и употреба злата. Током историје злато се користило у разне сврхе, од израде новца и накита, преко верских и уметничких предмета, до предмета за свакодневну употребу. Савремени живот је немогућ без злата јер се оно налази и у сваком електронском уређају.

Изложени предмети су из збирки Музеја науке и технике, Музеја рударства и металургије из Бора, Збирка минерала и стена Рударско-геолошког факултета у Београду, Дирекције за мере и драгоцене материјале, Градског музеја из Бечеја, Музеја за историју фармације Фармацеутског факултета у Београду, Златаре Стефановић 1886, као и из приватних колекција и предузећа.

https://youtu.be/khchdCm6k3c