28.09.2022.


Кораком кроз историју београдске старе индустрије

Поводом Дана европске баштине, Музеј науке и технике и Музеј Југославије организују две пешачке туре кроз Београд које ће се бавити развојем индустрије. Тура почиње 1. oктобра у 13 часова у Булевару деспота Стефана испред броја 111 и фокусираће се на једну од првих индустријских зона у Београду. 

Развој индустрије у Београду током 19. и прве половине 20. века текао је паралелно са ширењем града и у значајној мери утицао на његов просторни и урбанистички развој. Положај града на ушћу Саве у Дунав био је од великог значаја за развој индустрије, која је претежно била смештена изван централних делова Београда и тежила ка његовим ивичним и мање изграђеним просторима. На прелазу из 19. у 20. век уз обале двеју великих река формирали су се индустријски центри. Један од првих настао је уз саму обалу Дунава и простирао се од Дорћола до данашњег Панчевачког моста и даље ка Карабурми. 

Током шетње улицама Поенкареовом и Венизелосовом у суботу 1. октобра учесници ће имати прилику да упознају једну од првих индустријских зона у Београду, њен развој, али и гашење индустријских предузећа крајем 20. и почетком 21. века.  Осим тога, сагледаће и њихов (потенцијални) нови живот, односно пренамену, о чему ћемо говорити у Музеју науке и технике, који се налази у згради старе термоелектране, a током шетње проћи ћемо поред  Београдског памучног комбината, Дунав станице, Уметничке ливнице „Пластика“ и Платнаре.  

Тура је бесплатна и траје два сата, а учеснике ће по некадашњим индустријским зонама водити Ада Влајић и Рифат Куленовић, кустоси Музеја науке и технике.