04.06.2022.

Концерт солисткиње Ларе Калапиш уз пратњу пијанисткиње Катарине Митровић и гитаристе Косте Пауновић

Субота, 12. јун у 19 сати. 

Галерија "Александар Деспић", Добрачина 51, Београд

Концерт солисткиње Ларе Калапиш 

На сцени ће је пратити пијанисткиња Катарина Митровић и гитариста Коста Пауновић, а специјални гост на концерту биће Академски хор "Обилић", АКУД "Бранко Крсмановић".

Лара Калапиш је млади талентовани мецосопран.

Лара Калапиш има двадесет година и ово јој је први солистички концерт. Завршава одсек соло певања у Музичкој школи "Јосип Славенски", где је завршила и теоретски одсек. 

Тренутно је студент Факултета Музичких уметности у Београду и члан Хора Радио-телевизије Србије. На свом првом солистичком концерту публика ће имати прилику да чује сликовит спој класичног и џез репертоара. 


ПРОГРАМ

"Par Min Dirti" - A. Vivaldi

"Canzonetta Spagnuola" - G. Rossini

"La Nuit d'Espagne" - J. Massenet

"American Lullaby" - G. Rich

"Зашто?" op. 13 – Д. Пејачевић

"Я всё ещё его люблю!" - A. Даргомыжский

Kорепетитор: Катарина Митровић


"Да исправится молитва моя" - П. Чеснокóв

"I Wanna Be Ready" - Gospel Song

Академски Хор "Обилић"


"My One and Only Love" - G. Wood

"You Don't Know What Love Is - G. de Paul

"Angel Eyes" - M. Dennis

"The Way You Look Tonight" - J. Kern

"Love Me or Leave Me" - W. Donaldson

гитара: Коста Пауновић


Лара Калапиш је рођена 24.09.2001. у Београду. Одрастајући у музичкој породици, рано је дошла у додир са певањем и свирањем. Са опером се упознаје са 10 година, учествује у бројним представама као члан, а потом и као солиста дечијег хора Народног позоришта у Београду. Своју љубав према музици исказује на више поља. Клавирски одсек у Основној музичкој школи Станковић завршава са бројним наградама, потом поново постаје ђак те школе на одсеку соло певања, у класи проф. Љубице Живковић. Уписује и теоретски одсек, показујући високе резултате на републичким и међународним такмичењима из солфеђа, теорије музике и двогласног певања. У својој шеснаестој години постаје члан Академског хора Обилић кроз који се упознаје са бројним великим делима и диригентима. У септембру 2018. године, уписује одсек соло певања у средњој Музичкој школи Јосип Славенски, у класи проф. Весне Опсенице. Завршавајући трећу годину, полаже пријемни испит на Факултету Музичке уметности у Београду и уписује одсек Музичке педагогије, при ком се додатно упознаје са џезом и почиње да компонује и ради на свом првом албуму. Са својих 20 година, постаје члан Хора Радио-телевизије Србије и тиме додатно шири своје музичко искуство.

Катарина Митровић је рођена 08.06.1995. у Шапцу већ са пет година почиње да пева у дечијем хору „Вива“, а следеће године уписује музичку школу и заљубљује се у клавир. Основно и средње музичко образовање завршава у Шапцу као вуковац на клавирском и теоретском одсеку. Свој музички пут наставља на Факултету Музичке уметности у Београду где је завршила основне и мастер студије клавира у класи професорке Тијане Хумо Рајевац. Своју прву љубав, певање, није заборавила и по доласку у Београд уписује средњу школу соло певања у школи „Др Војислав Вучковић“ где је дипломирала у класи проф. Маје Ђокић и прави своје прве кораке као клавирски сарадник. Већ током студија постаје члан хора Радио-телевизије Србије. Од 2020. године ради као клавирски сарадник, корепетитор у музичкој школи Ватрослав Лисински, где је са својим ученицима, на државним и међународним такмичењима остварила многобројне успехе.

Академски Хор „Обилић“ основан је 1884. године на Универзитету у Београду, тадашњој Великој школи, под именом Академско певачко друштво Обилић. Хором диригују великани српске музичке сцене, као што су Јосиф Маринковић, Станислав Бинички, Јован Бандур, Ловро Матачић, Светолик Пашћан и Бранко Драгутиновић. Неколико година по обнављању рада (1945), под руководством маестра Богдана Бабића, хор, сада под именом Бранко Крсмановић, постаје значајан чинилац тадашње југословенске музичке продукције о чему сведоче бројна признања. Од 1981. године хором диригује професор емеритус Даринка Матић Маровић, која својом великом енергијом и ентузијазмом постиже највише уметничке домете академског хора на домаћој и међународној музичкој сцени. Делујући у оквиру Друштва Бранко Крсмановић, 1991. године хор је вратио своје првобитно име Обилић. Међу највеће успехе хора убрајају се осам тромесечних турнеја по САД и Канади, али и турнеје по Кини, Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Италији, Русији, Великој Британији, Француској, Шпанији, Грчкој, Мексику, Аргентини итд. Тренутни диригент Академског хора "Обилић" је Ана Ћосовић.

Коста Пауновић, рођен 12.08.1999. у Београду, је најмлађи мастер музички уметник, џез гитариста, композитор, аранжер и музички продуцент у Србији. Иако је и даље велики љубитељ класичне музике, са којом се упознао у основној Музичкој школи Станислав Бинички, његова љубав према импровизацији довела га је на врата гитарског велемајстора Данила Карамарковића, а убрзо и на џез одсек средње Музичке школе Станковић. Након две године, Кости је препоручено да убрзано напредује и са седамнаест година полаже пријемни испит за факултет. Са само деветнаест година, Коста је дипломирао, а свој дипломски концерт одржао је у „National Concert Hall”, најпознатијој концетној хали у Ирској. У септембру 2020. године, Коста је успешно одбранио свој први мастер рад на Факултету Музичке уметности у Београду, чиме је постао најмлађи дипломирани мастер музички уметник, са само двадесет и једном годином. Убрзо након тога, Коста је поново дипломирао, овог пута на мастер програму Музичка режија, на Факултету Музичке уметности у Београду. Тренутно, Коста ради на бројним пројектима, као и на свом првом пројекту као лидер, под називом „Коста“, чији су чланови неки од најеминентнијих музичара српске џез сцене (Драган Ћалина, Лука Малко и Пеђа Милутиновић).