ЗБИРКА МЕДИЦИНСКЕ ТЕХНИКЕ

Збирку чине научнотехнички предмети који су коришћени на Медицинском факултету Београдског универзитета, као и предмети из свакодневне медицинске праксе – инструменти, уређаји и апарати. У збирци се налазе и комплетни инвентари стоматолошке ординације и рендген-кабинета из периода између два светска рата. Посебну вредност представљају патенти српских лекара – аспиратор бластоцисте (инструмент за ембриотрансфер) који је 1970. године конструисао  др Петар Радовић, покретач идеје о вештачкој оплодњи, и фиксатори за лечење повреда дугих костију – патенти проф. др Милорада Митковића.

Експонати

Апарат за мерење крвног притиска (Oscillometre Sphygmomanometrique du Prof. Pachon), 1920. (око)
Методу неинвазивног мерења крвног притиска увео је немачки физиолог Karl von Vierordt (1818–1884) 1854.године, а Samuel von Basch (1837–1905) изумео је 1880. године сфигмоманометар. Michel Victor Pachon (1867 – 1938) патентирао је апарат за испитивање отпора у артеријским крвним судовима и мерење крвног притиска (осцилометар и сфигмоманометар) 1909. године, који је током прве половине 20. века био у широкој употреби у лекарској пракси. Апарат, који има две мерне скале, налази се у црној дрвеној кутији обложеној плишем црвене боје. Поред њега су маншета од платна и коже и пумпица за надувавање маншете.
Стетоскоп (моноаурикуларни), прва половина 20. века
Француски лекар Рене Теофил Ленек (1781-1826) је изумео стетоскоп 1816. године и увео аускултацију као методу физикалног прегледа у медицини. У прво време у употреби су били моноаурикуларни стетоскопи, а након средине 19. века у употребу су уведени биаурикуларни стетоскопи. Инструмент је цилиндричног облика, са проширењем на једном крају и звонастим наставком на другом крају. У лекарској пракси је употребљаван током физикалног прегледа, за слушање срчаних тонова, дисајног звука и цревне перисталтике пацијента.
Велики комплет хируршких инстумената (Aktiengesellschaft für Feinmechanik Vormals Jetter&Scheerer - Aesculap), између 1895. и 1905.
У дрвеном сандуку налазе се три таса са хируршким инструментима као што су: хватаљке, хируршки ножеви, пинцете, екартери, длета, тестера, чекић, катетери, каниле, касете са хируршким иглама и касете са концем, бријачи и друго... Комплет је припадао др Храниславу Јоксимовићу (1878 – 1963).
Офталмоскоп модел Schnabel, 1900. (око)
Први офталмоскоп, апарат за посматрање очног дна, конструисао је енглески проналазач Чарлс Бебиџ 1847. године. Исидор Шнабел (1842-1908), аустријски офталмолог и професор на универзитетима у Инсбруку, Грацу, Прагу и Бечу, патентирао је два модела офталмоскопа под именом Schnabel. Инструмент је у кутији обложеној плишем. Глава офталмоскопа, на којој је огледало са централним отвором, монтира се на дршку помоћу завртња. У кутији је додатно огледало.