Сталне поставке

Медицина у Србији кроз векове

Стална поставка Медицина у Србији кроз векове налази се у згради београдске болнице изграђене у 19. веку, у улици Џорџа Вашингтона 19. О дијагностиковању и лечењу различитих болести сведоче скелетни остаци, патолошки препарати, медицински инструменти, уређаји и апарати.

На изложби можете открити по чему се разликују стари хируршки инструменти од данашњих, ко је основао прве болнице у Србији, чему су служиле „магијске формуле″, како се давала трансфузија крви у прошлости, како се лечила туберкулоза пре открића лекова против Коховог бацила и др. Такође, можете сазнати и зашто се 19. век сматра златним добом медицине, када је у медицинску праксу у Србији уведен пеницилин, ко је извршио прву операцију срца у Србији, зашто се прва беба из епрувете родила у Енглеској.

Изложба вам пружа могућност да се упознате и с личностима најзаслужнијих српских лекара који су баш у овој згради, која је данас седиште Српског лекарског друштва, лечили болеснике применом нових лекова и оперативних метода. Најстарији експонат на изложби је лакатна кост Кромањонца са леченим преломом, који је живео пре 7 000 година.

Стална поставка Медицина у Србији кроз векове налази се у згради Српског лекарског друштва, у улици Џорџа Вашингтона број 19.

Поставку можете обићи само уз претходну најаву на телефон 011 3037 851!

Погледајте видео запис о сталној поставци >>