25.12.2023. - 01.01.1970.

Галерија "Александар Деспић", Музеј науке и технике, Скендер-бегова 51

НОВОГОДИШЊИ КОНЦЕРТ БАРОКНЕ МУЗИКЕ

Музеј науке и технике поклања вам Новогодишњи концерт барокне музике за оргуље, хор и оркестар, одржан 04.11.2023. године пред више од 500 посетилаца.

 

ПРОГРАМ

1. J. С. Бах: Концерт за оргуље у а-молу, BWV 593

- Allegro

- Adagio

 - Allegro

2. A. Вивалди:: Концерт за виолину и оргуље у д-молу, RV 541

- Allegro

- Grave

 - Allegro

3. A. Вивалди: „Глорија", RV 589

 

ДИРИГЕНТ: Милица Тишма

ХОР: Теодора Токовић, Тијана Николић, Марина Макивић, Оливера Зечевић, Вишња Родић Пешић, Марија Сабљић, Тијана Јоловић, Јелена Крнета, Магдалена Рељић, Вишња Димитријевић, Мирослав Арбановски, Данило Томић, Ненад Ристић, Мирослав Николић, Лука Иванић, Игор Радиновић, Ђорђе Гавриловић, Милош Гашић, Данило Мићић и Светозар Вујић.

 

ГУДАЧКИ ОРКЕСТАР:

КОНЦЕРТМАЈСТОР: Драгутин Младеновић

И ВИОЛИНА: Урош Грчак, Ива Илић, Невена Татомировић, Сања Миладиновић

ИИ ВИОЛИНА: Анђелија Павловић, Милош Бубало, Дуња Петковска, Јелена Живковић

ВИОЛА: Јован Муратовић, Маша Јовановћ, Леонора Петковић

ВИОЛОНЧЕЛО: Милутин Младеновић, Јована Радојковић

КОНТРАБАС: Лазар Павловић

ОБОА: Иван Кирн

ТРУБА: Вук Дајић

 

 

Милица Тишма – диригент, је рођена у Београду. Дипломирала је на одсецима за општу музичку педагогију и дириговање (класа проф. Биљане Радовановић) на Факултету музичке уметности у Београду. Запослена је у музичкој школи Петар Коњовић (од 2004.) као диригент хора и оркестра, а води хор при Цркви Св. кнеза Лазара у Београду (од 2019.) и пројектни хор Св. Симеон Мироточиви при капели патријаршије СПЦ (од 2006.). Са хором и оркестром школе освојила је бројне награде на домаћим и међународним такмичењима. Радо сарађује са домаћим композиторима и промовише савремену српску музику. Мама је једне Милене и једног Милана.

Олга Ђорђевић – вођа пројекта, оргуље – нижу и средњу музичку школу Др. Војислав Вучковић у Београду, одсек клавир, завршила је у класи проф. Наде Станковић. Дипломирала је оргуље на Факултету музичке уметности у Београду у класи професора Андрије Галуна. Још као млади оргуљаш, током студија, учествовала је на Првом интернационалном такмичењу оргуљаша у Гелзенкирхену (Немачка) и на Интернационалном такмичењу у Пазијан ди Прату (Италија). Одржала је низ соло концерата, како у земљи тако и у иностранству (Немачка, Холандија, Јужна Африка, Канада). Такође је наступала са соло-певачима, дувачима и гудачима, са хором Браћа Барух, као и оркестром Цоллегиум ацадемицум. Специјализовала је мјузикл при Универзитету уметности у Београду. Ради као клавирски сарадник у Музичкој школи Петар Коњовић у Београду.

Драгутин Младеновић – виолина, концертмајстор, рођен у Београду. Нижу музичку школу Мокрањац, завршио је у класи професора Владимира Бобића у Београду. Од 1992. до 1998. године се школовао у „Централној средњој специјалној музичкој школи, под патронатом Државног конзерваторијума Чајковски у Москви" у класи професорке Галине Степановне Турчанинове. Током 1998. уписује студије на Краљевском конзерваторијуму музике у Антверпену (Белгија), где је 2006. године магистрирао. 2007. године магистрирао је и на Одсеку за савремену музику, код професора Михаила Безвергхног, на Краљевском Универзитету музике у Генту (Белгија). Такође је 2010. године завршио и Специјалистичке студије на Одсеку за камерну музику на ФМУ у Београду, у класи професора Уроша Пешића. Добитник је првих награда на Републичким и Савезним такмичењима као и прве награде на Међународном такмичењу Петар Коњовић у Београду. Од 2007. године запослен је као професор виолине у Школи за музичке таленте у Ћуприји. Са ђацима ове школе је освојио велики број награда на Републичким такмичењима, фестивалима, као и награде на реномираним међународним такмичењима. Од 2010.г. председник је МУЗИКУС-а и уметнички директор АРЛЕММ фестивала. Добитник је награде за најбољег професора на такмичењу Таленти за Европу у Словачкој, као и награде за најперспективнијег младог педагога 2017. на међународном такмичењу гудача у Сремској Митровици.

Гордана Гавриловић  -  сопран,  дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Бисерке Цвејић. Магистрирала је на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву, у класи проф. Георги Минова. Усавршавање наставља као полазник курсева код реномираних уметника и педагога: Романа Трекела (Немачка), Оливере Миљаковић (Аустрија), Ирине Арсикин (Србија). Наступала је на значајним фестивалима и манифестацијама,  као што су „БЕМУС“, „Вараждинске барокне вечери“, „Мермер и звуци"“у Аранђеловцу, „Трибини савремене музике“ у Опатији, „Мокрањчеви дани“ у Неготину, „БЕЛЕФ“, „Будва-град театар“, „Фестивал оргуљске музике“, „Вечери у Светом Донату“ у Задру, „Пиранске вечери“ у Пирану... Сарађивала је са многим хоровима, и инструменталним ансамблима.  Учествовала је и у појединим пројектима „Позоришта на Теразијама“. Активна је као интерпретатор како дела камерне,  тако и духовне и световне музике, опере и соло песама. Ангажована је као члан Хора РТС.

Јасмина Михајловић - сопран у Београду завршава основно, средње и факултетско музичко образовање (одсек опште музичке педагогије). Завршава и одсек соло певања на ФИЛУМ у Крагујевцу у класи проф. Марине Трајковић Биџовски, а потом успешно и мастер у класи проф. Анете Илић у Београду. Након студија, постаје редован члан оперског студија Опере и театра „Мадленианум”. Након оперског студија остварује улогу Солвег у музичкој драми Е. Грига „Пер Гинт” у Мадлениануму, као и улогу Памине у „Чаробној фрули” В.А.Моцарта. У истом периоду успешно наступа и као Виолета Валери у Вердијевој опери „Ла Травиата“ у Крагујевачком Народном позоришту. У мају 2018.године, под дир.палицом Тамаре Адамов Петијевић наступа у Српској премијери опере Р. Корсакова „Прича о невидљивом граду Китежу и деви Февронији“ тумачећи са успехом лик главне јунакиње.

У периоду 2007/2018, Јасмина бележи више успешних концертних наступа по Србији. Стално је запослени члан хора РТС-а. Оснивач и уметнички руководилац вокалног квартета „Св. Роман“. А у периоду 2009 - 2017.стални је члан и диригент Руске Православне цркве у Београду. У периоду 2019 - 2022 стручно се усавршава на мастер класовима проф. Дуње Вејзовић, Зорана Тодоровића и Давида Бижића.

Бојана Сретеновић - мецосопран, почела је своје музичко образовање у Музичкој школи „Даворин Јенко“, где је свирала виолину. Касније се уписала у Музичку школу „Станковић“ у Београду, где је завршила средњу школу, одсек за соло певање. Након средње школе, Бојана је наставила своје образовање на Музичкој академији Универзитета Слобомир П, где је студирала соло певање и дипломирала 2019. године. Током свог школовања и студија, Бојана је била активна на разним музичким такмичењима где је освојила бројне награде. Остварила је сарадњу са Фондацијом Опероса, где је наступала у операма као што су „Кармен“ (Бизе) и „Јоланта“ (Чајковски) показујући своју свестраност и страст према оперској уметности. Највеће признање у њеној каријери дошло је у септембру 2023. године када је освојила прву награду на 3. Међународном такмичењу Сwисс Интернатионал Мусиц Цомпетитион, чиме је потврдила свој изузетан вокални дар и таленат у музици.