23.12.2022. - 01.01.1970.

Музеј науке и технике, Галерија "Александар Деспић"

Новогдишњи концерт: Једна тема један филм

Музеј науке и технике, позива вас на новогодишњи концерт филмске музике Зорана Симјановића 

 

Зоран Симјановић, велики уметник и стваралац раскошног талента, рок музичар, композитор филмске музике по којој ће се многи филмови још дуго памтити, професор и лауреат бројних награда, прерано је преминуо 2021. године. Концерт посвећен непролазној вредности његове музике, инспирисан је сазнањем да су му оргуље биле омиљен инструмент. Захваљујући његовој жељи да се „краљица инструмената" која се налази у згради некадашњег Дома синдиката у Београду, рестаурира и врати у живот, након његове смрти покренута је поновна иницијатива, која овог пута иде у добром смеру. Као установа која је 2014. године утврдила оргуље Walcker за културно добро, поносни смо учесници у овом пројекту. У част великог композитора, припремили смо концерт његове филмске музике који ће бити изведен на два експоната из збирке Музичких инструмената и аутомата Музеја науке и технике:

 

  • Оргуљама Kauffmann из 1926. године и

 

  • Хармонијуму Johannes Titz, изграђеном око 1900. године у Немачкој

 

Солистички концерт на оргуљама Кауфман изводи Олга Ђорђевић, која је урадила све аранжмане за овај концерт.

 

Олга Ђорђевић је дипломирала оргуље на Факултету музичке уметности у Београду у класи професора Андрије Галуна. Још као млади оргуљаш, током студија, учествовала је на Првом интернационалном такмичењу оргуљаша у Гелзенкирхену (Немачка) и на Интернационалном такмичењу у Пазијан ди Прату (Италија). Одржала је низ соло концерата, како у земљи тако и у иностранству (Немачка, Холандија, Јужна Африка, Канада). Такође је наступала са соло-певачима, дувачима и гудачима, са хором Браћа Барух, као и оркестром Collegium academicumСпецијализовала је мјузикл при Универзитету уметности у Београду. Ради као клавирски сарадник у Музичкој школи Петар Коњовић у Београду.

 

Овај величанствен инструмент на коме ћете слушати композиције Зорана Симјановића у извођењу Олге Ђорђевић, добијен је на поклон од римокатоличке цркве Св. Петра Апостола у Београду, 2010. године. У Језуитској универзитетској цркви у Бечу, оргуље Кауфман су изграђене и биле у употреби дуги низ година пре него што су стигле у Београд, а изградио их је Јохан М. Кауфманбечки градитељ оргуља 1926. године.

 

Велику захвалност дугујемо госпођи Љиљани Ерић Симјановић и господину Зорану Узелцу, на подршци и помоћи у реализацији овог пројекта.

 

Концерт ће се одржати у петак, 23.12.2022. године, са почетком у 20 часова.

Музеј науке и технике Београд

Скендер бегова 51

Улаз је слободан