31.10.2020. - 17.11.2020.

Muzej nauke i tehnike, Galerija 51, Skender-begova 51

У КАМЕНУ СВЕТЛОСТИ ТРАГ

Музеј науке и технике, Рударско-геолошки факултет Универзитета у Београду и Аустријски културни форум Београд представљају изложбу У камену светлости траг, аутора проф. др Кристине Шарић са Рударско-геолошког факултета и Адријана Фајкса из Аустријског културног форума. Изложба је организована поводом 150 година српско-аустријског истраживања које је довело до настанка геолошке карте Србије.

Изложба У камену светлости траг позива вас на два паралелна путовања.

Прво путовање је времепловом кроз 150 година српско-аустријског истраживања које је довело до настанка геолошке карте Србије, што је омогућило до данас боље разумевање геологије Алпа и Динарида и сталне размене знања и истраживача.

Друго путовање, на коме пратимо пут светлости кроз камен, омогућила је аустријска донација Рударско-геолошком факултету у Београду поларизационог микроскопа за пропуштену светлост 2002. године. Када камен исечемо у виду веома танке плочице, коју потом полирамо истањујући је до дебљине од само неколико стотих делова милиметра, он „оживи" - постаје прозиран, тако да многи његови минерали почну да пропуштају светлост кроз себе, откривајући тајанствену лепоту камена. Да бисмо уживали у тој појави, поред те танке плочице коју зовемо петрографски препарат, потребан нам је још и поларизациони микроскоп за пропуштену светлост. На њему се испитују оптичка својства минерала настала проласком линеарно поларисане светлости кроз њих, која се трајно бележе на фотомикрографијама. Ове чудесне слике не пружају само информације о геологији; такође их вреди посматрати као уметничка дела природе, као минијатуре у којима се време кристализовало и захваљујући којима се на врло јединствен наèин може ступити у дијалог са људским постојањем.