30.08.2021. - 30.09.2021.

Народни музеј у Чачку, Цара Душана 1

Трагајући за инспирацијом у народном градитељству – у Народном музеју у Чачку

Изложба Музеј науке и технике "Трагајући за инспирацијом у народном градитељству – из збирки Музеја науке и технике," музејског саветника др Снежане Тошеве, гостује у Народном музеју у Чачку.
Изложба је посвећена архитектима који су на различите начине били инспирисани народним градитељством, а чији се радови чувају у Музеју. Изложена дела академика Бранислава Којића, академика Александра Дерока, Божидара Петровића и Зорана Б. Петровића сведоче о томе колико је њихова инспирација била дубоко утемељена у традиционалну архитектуру. Истраживањем на терену, објављивањем књига и студија, израдом цртежа, фотографисањем, и коначно пројектовањем које је инспирисано традицијом, они су на најбољи начин успели да сачувају сећање на народно градитељство. У својим богатим и разноликим стваралачким опусима, успели су да градитељско наслеђе заштите и отму од заборава.
Грађа која се чува у збиркама Музеја науке и технике често је једино преостало сведочанство о објектима традиционалног градитељства који више не постоје или убрзано нестају. Овом приликом изложене су фотографије, пројекти, цртежи, белешке са терена, скице, књиге, макете као и видео рад настао на основу ове грађе.
Циљ изложбе је да укаже на ову значајну тему српске архитектуре, као и да, обележавајаући тридесет година постојања Музеја, прикаже део његовог богатог фонда. Осим приказа појединачних опуса ових аутора, желели смо такође да расветлимо и њихову блиску повезаност и сарадњу на племенитом задатку истраживања и очувања народног градитељства. Љубав према традицији допринела је њиховом међусобном препознавању и разумевању, дугогодишњем истрајавању и неисцрпној енергији у приказивању и тумачењу лепоте и вредности градитељског наслеђа. Захваљујући њиховим талентима, у којима су на најбољи начин били сједињени научник и уметник, успели су да сагледају суштину вредности градитељског наслеђа, да га заштите и популаризују.