07.04.2022. - 15.06.2022.

Галерија 51, Музеј науке и технике - Београд, Скендер-бегова 51

Танка линија - Између лека и отрова

Музеј науке и технике у сарадњи са Музејем за историју фармације Фармацеутског факултета представља изложбу „Танка линија – Између лека и отрова“.

Изложба посвећена танкој линији која раздваја лек од отрова, аутора Ивана Станића, Јелене Манојловић и Светлане Митровић.

Осмишљена је са идејом да се контекстуализује део динамичне границе између лека и отрова као и да се укаже на важност сазнања, преношења искуства и савремених научних достигнућа. Феномен границе између лека и отрова сагледаван је кроз призму историје науке и наслеђа: фармације, медицине, етнологије, биологије, археологије, правне регулативе, медија, као и у ширем друштвено-историјско-природњачком контексту, са територијалним фокусом на подручје Србије.

На изложби је приказана историјска перспектива и појединачни феномени танке линије која је делила живот и смрт током развоја људске цивилизације. Многе танке линије су данас утврђене захваљујући сазнању кроз праксу, али првенствено развоју науке.

Аутори овом изложбом желе да подстакну на размишљање о феномену танке линије између лека и отрова. Ова линија је често склиска, некада невидљива и кроз историју врло динамична. Захтевала је сарадњу са стручњацима из најразличитијих области науке и културе. Прича о односу човека према леку и отрову и њиховој употреби јесте прича о нашој цивилизацији, о нашем односу према природи и науци и о међусобној комуникацији, узбудљива, контроверзна, са још неизвесним крајем.

Изложени експонати су из збирки Музеја науке и технике, Музеја за историју фармације, Народног музеја Пожаревац, Природњачког музеја у Београду, Рударско-геолошког факултета Универзитета у Београду, Хемијског факулета Универзитета у Београду, Народног музеја Кикинда, Етнографског музеја у Београду и приватних збирки.

Изложба је део пројекта „Танка линија“ који, поред изложбе, обухвата и Зборник научних радова, као и пратећи програм током трајања изложбе.