06.10.2004. - 17.11.2004.

Галерија науке и технике САНУ , Ђуре Јакшића 2

Т:16 ЗБИРКА ФОТОТЕХНИКЕ

Изложбу су приредили: Музеј науке и технике и Галерија науке и технике САНУ 

Аутор: Душан Петровић 

Аутор поставке: Марина Кецман 

Организатори: Неда Кнежевић и Бојана Божић 

Изложба је обележила петнаестогодишњицу постојања Музеја науке и технике а истовремено започела серију представљања збирки Музеја. Збирка фототехнике је комплексног карактера и има више стотина предмета који припадају периоду од почетка XX века до данашњих дана.


Петнаест година Музеја науке и технике 

У цивилизацији којој је наука дала основе а развој технике до неслућених размера повећао удобности живота и могућности остваривања људске личности, интересовање за науку и технику даје унутрашње подстицаје даљем напретку. Милиони људи из свих крајева света сваке године посећују установе у којима се о тим делатностима води нарочита брига – музеје науке и технике. 

Свест о потреби постојања таквих установа дуго је постојала и у нашој средини, углавном међу стручњацима који су схватали њихов значај за развој научно - техничког потенцијала, без кога земља не може да опстане у савременом свету. Много је времена, међутим, протекло док таква установа није основана и у Београду. 

Овом изложбом обележава се петнаест година постојања Музеја науке и технике. У релативно кратком периоду Музеј је развио бројне активности. Интензиван рад на заштити научно - техничке баштине ових простора обухвата не само научноистраживачки рад и конзервацију и рестаурацију већ и електронску документацијску обраду. Великим бројем изложби посвећених различитим темама, као што су Човек и камен, Свет мерења, Леонардо да Винчи, Свет хемије или Михаило Петровић Алас, Музеј обавља промоцију и популаризацију ових делатности њиховом историјском, биографском или проблемском обрадом. Музеј је, поред осталог, основао и Заједницу научно - техничких музеја Србије, која окупља и усклађује рад седамнаест научно - техничких музеја и збирки широм земље. 

Данас Музеј има статус националне установе у ланцу сличних установа које чувају национални и културни идентитет, похрањују и стављају на увид градивне елементе наше националне и светске културе. У том смислу он ће и даље развијати своју делатност, што ће бити знатно унапређено добијањем одговарајуће зграде, којој се надамо у најскоријој будућности. 

Соња Зимонић