05.10.1995. - 30.11.1995.

Галерија 51, Музеја науке и технике - Београд

СВЕТ МЕРЕЊА

Изложбу су приредили: Галерија Српске академије наука и уметности и Музеј науке и технике 

Аутори: Срђан Спиридоновић и Јеленка Петковић 

Аутор поставке: Милан Новаковић 

Изложба приказује развој идеја и развој конструкција мерних инструмената, као и разноврсност примене. У каталогу који прати изложбу, музејски је обрађено више од 250 мерних инструмената изложених на изложби, сакупљених у Србији и Црној Гори, а у његовој изради је учествовало више од 70 стручњака из целе земље. Поводом изложбе , као трајни споменик културе, испред зграде Српске академије наука и уметности, постављена је пирамида од месинга са географским координатама тог места.


Свет у коме живимо је свет мерења. Готово да нема људске делатности која не започиње мерњем и не завршава се мерењем. Појединци с неверицом примају ову чињеницу, иако сами стално мере, јер са собом носе инструмент за мерење времена: сат. Понеко се изненади кад му се покаже шта се све мери, како се мери, откад се мери и с којом тачношћу. 

Ово је, дакле, изложба изненађења. Сваког посетиоца ћемо изненадити бар једном врстом мерења о којој досада није чуо. 

Згуснут у простору и времену, Свет мерења је пред нама. Он постоји откад и човечанство. Стварао га је народ, стварали су га истраживачи и проналазачи. Нема тог великог научника који бар део свог рада није посветио усавршавању мерења. Мерењима су омогућена открића и проналасци, али су, исто тако, открића и проналасци, с једне стране, захтевали, а с друге стране, омогућавали развој мерења. То узајамно дејство постоји и данас, и оно је кључ напретка, како у науци тако и у производњи. 

Међутим на једној изложби не могу да се прикажу сва мерења и све мерне направе овог света јер их има на хиљаде! Због тога се наша изложба ограничава на то да прикаже развој идеја и развој конструкција мерних инструмената, као и разноврсност примене, без амбиције да буде свеобухватна. Трудили смо се да буде уравнотежена, да не буде фаворизованих дисциплина, да модерна чуда не наткриле древне мисли и апарате. 

Уз то, увек постоји раскорак између жеља и могућности, јер се свака изложба састоји од предмета који су на располагању и до којих се може доћи. 

И Срби имају своје место у Свету мерења. Поменимо пожртвовање српских војника који су 1915. године пренели еталон метра и килограма од Београда до Крфа. Српски научници достизали су повремено светске врхунце. А у данашње време, када смо, поред осталог, остали без потребних мерних инструмената, кренула је нова производња, често и бољих мерила од оних која смо некада куповали у свету. 

Међу интердисциплинарним наукама свакако је најсвестранија метрологија. Нема те природне науке којој мерење није важан стуб сазнања. Зато изложбу Свет мерења није могао да постави један човек, нити групица од двојице, тројице. Нашој изложби допринело је својим знањем, идејама и одушевљењем више од седамдесет врсних стручњака. Без њих изложбе не би ни било, а уосталом, без ентузијаста – стручњака не би било ни Света мерења. Стога свима њима исказујемо дубоку захвалност. 

Срђан Спиридоновић 

Јеленка Петковић