20.03.2002. - 10.05.2002.

Галерија науке и технике САНУ , Ђуре Јакшића 2

СЕЋАЊЕ НА ПРВИ КОНГРЕС СРПСКИХ ЛЕКАРА И ПРИРОДЊАКА

Изложбу су приредили: Музеј науке и технике, Галерија науке и технике САНУ и Музеј српске медицине Српског лекарског друштва 

Аутори: Будимир Павловић и Адела Магдић 

Аутор поставке: Радоје Недељковић 

Организатор: Адела Магдић 

Циљ ове изложбе био је да се генерације лекара и природњака подсете не само на значајан датум из историје сопствене струке, већ и да се културна јавност упозна са прегнућима српских лекара и природњака, као и да Музеј српске медицине покаже део свог великог и драгоценог блага.


Музеј науке и технике у својој мисионарској и непрестаној дужности да изучава историју недовољно осветљене српске научне баштине, и да на њене корене укаже стручној, научној и најширој јавности, приређује изложбу Сећање на први конгрес српских лекара и природњака, одржан у Београду 1904. године. 

Идеја о одржавању конгреса потекла још крајем XИX века, остварена је на самом почетку XX века, тридесетак година након што су први школовани лекари 1872. године у Београду основали Српско лекарско друштво. Конгрес је приређен поводом значајног историјског датума - стогодишњице Првог Српског устанка, у оквиру крунидбених свечаности краља Петра И Карађорђевића, а под духовном заштитом великог српског научника, лекара и природњака, Јосифа Панчића. Значај Конгреса није само у томе што је био први и једини заједнички скуп лекара и природњака већ што је то био и први међународни научни скуп на Балкану. Многе од изложених тема означиле су темељ научним схватањима, па и неким научним дисциплинама код нас. 

Тако је Београд, који је почетком XX века све брже добијао лик европских градова и значај културно - историјске престонице, широм отворио врата гостима из целог света и постао средиште окупљања словенских и европских школа науке. 

Адела Магдић