22.12.2017. - 15.02.2018.

Галерија 51

Рођење хуманоидне роботике

50 година Центра за роботику Института „Михајло Пупин“

Аутор: Иван Станић, кустос Одсека аутоматике и роботикe

Изложба „Рођење хуманоидне роботике: 50 година Центра за роботику Института „Михајло Пупин“ посвећена је најстаријој лабораторији за роботику у Југоисточној Европи.

Изложбом се указује на значај Центра за роботику, на његова фундаментална истраживања и допринос развоју роботике у свету. Истакнути резултати су остварени на пољу хуманодине роботике: математички модели, софтверска решења, анализа стабилности, дизајн контроле и двоножно кретање. Центар је препознат у свету као колевка модерне роботике чија су истраживања током седамдесетих и осамдесетих година 20. века утицала на развој роботике широм света, посебно у Јапану, Америци и Русији.

Посетиоци ће имати прилику да виде прву протетичку роботску шаку на свету познату као „београдска шака“, прве егзоскелете у свету, првог у свету индустријског робота антропоморфног типа УМС 1, едукационе роботе, први југословенски дигитални рачунар ЦЕР 10, сачуване делове Активног одела, престижну награду за роботику „Јозеф Енгелбергер“, коју је добио дугогодишњи руководиоц Центра професор Миомир Вукобратовић, упознају се са његовом Теоријом нула момента која се и дан данас користи широм света за кретање андроида, као и примере најновијих достигнућа Центра за роботику Института „Михајло Пупин“.

Фајлови