27.10.2021. - 30.11.2021.

Музеј науке и технике, Галерија 51, Београд

Развој и примена рендгенске технологије код Срба

Музеј науке и технике најављује изложбу Развој и примена рендгенске технологије код Срба – од Тесле и Пупина до данас, која je отворена 27. октобра у Галерији 51, у Скендер-беговој 51. Изложбу организују Музеј науке и технике и компанија Висарис уз подршку Министарства за културу и информисање Републике Србије. Аутори изложбе су Јелена Јовановић Симић и Александар Вл. Марковић;  аутори дизајна поставке су Озарија Марковић Лашић и Небојша Васиљевић; графички дизајн каталога изложбе урадио је Милош Јанковић, а музику за изложбу компоновао је Александар Вл. Марковић. Едукативне дигиталне игре за децу и омладину креирали су најбољи полазници бесплатних образовних програма за развој игара, пријатеља изложбе Нордеус Хаба и Kратер тренинг центра.

Изложба ће представити историјски развој и примену рендгенске технологије у медицини, од открића рендгенских зрака до данас, са посебним нагласком на доприносима који су у области рендгенологије остварили Никола Тесла и Михајло Пупин. Циљеви изложбе су и представљање успеха домаћих предузећа у развоју производње рендгенских апарата и опреме.

У другој половини 20. века, у време интензивног развоја индустрије у некадашњој Југославији, фабрика Југорендген (у саставу Електронске индустрије Ниш), једина је на Балкану производила рендгенске апарате и извозила их широм света. Након распада Југославије, кризних деведесетих година и каснијих процеса транзиције током којих су престала с радом многа индустријска предузећа, међу којима је и Југорендген, група младих стручњака је почетком новог миленијума основала предузеће Висарис и започела развој и производњу нове генерације уређаја – дигиталних рендгенских апарата. Као и некада Југорендген, Висарис је данас једини произвођач рендгенских апарата у региону, а такође је присутан и на светском тржишту.

Изложба прати пут српских научника који су дали изванредан допринос током друге индустријске револуције крајем 19. века све до данашњег периода дигиталне трансформације и новог таласа доприноса наших стручњака у актуелној четвртој индустријској револуцији на глобалном нивоу у којој српска наука на пољу дигиталне медицине и осталих сегмената дигиталне технологије остварује значајне резултате.

Осим што ће промовисати српска научна достигнућа у овој важној области медицинске дијагностике и терапије, циљеви изложбе су и унапређење знања из области историје медицине и историје развоја индустрије у Србији и популаризација науке, посебно међу генерацијама које одрастају у садашњем дигиталном добу.

Поред фотографија и докумената, на изложби ће моћи да се виде и стари рендгенски апарати, опрема и средства за личну заштиту од зрачења, прве рендгенске цеви произведене у Југославији, али и најновији дигитални рендгенски уређаји. Саставни део изложбе су садржаји у облику виртуелне стварности (VR) и едукативне дигиталне игре за децу и омладину које су креирали најбољи полазници бесплатних едукативних програма за развој игара, пријатеља изложбе Нордеус Хаба и Кратер тренинг центра. Током трајања изложбе биће организована стручна вођења, предавања и едукативне радионице за децу, омладину и студенте.

Погледајте сајт посвећен изложби на адреси >>


РАЗВОЈ И ПРИМЕНА РЕНДГЕНСКЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ КОД СРБА

– ОД ТЕСЛЕ И ПУПИНА ДО ДАНАС –

 

Галерија 51, 27. октобар – 30. новембар 2021.