01.04.1998. - 31.05.1998.

Галерија САНУ, Ђуре Јакшића 2

ПОГОДЕ И НЕПОГОДЕ, 150 година метеоролошких осматрања у Србији

Изложбу су приредили: Музеј науке и технике, Републички хидрометеоролошки завод Србије и Галерија науке и технике САНУ 

Аутор: Слободан Хаџи Вуковић 

Коаутор: Адела Магдић 

Аутор поставке: Теодора Недељковић 

Организатор: Александар Петровић 

Изложба је приређена поводом 150 година српске метеорологије, науке која у нашој земљи има веома дугу традицију и која је изузетно значајна за све сегменте свакодневног живота.


Organizatori ove izložbe su nam priredili prizor koji nas prenosi u uzbudljiv deo naše prošlosti. Možemo se diviti ponesenim entuzijastama tog vremena, Jakšiću, Nedeljkoviću i mnogim drugima, koji su omogućili da se sve to dogodi u našem deliću sveta. Možemo da vidimo i sadašnjost, sa nizom standardnih i ”high - tech” instrumenata i merenja. A što se tiče podataka o osmotrenim pojavama da bismo ”pretkazali njihovu uzastopnost”, možemo osetiti zadovoljstvo u činjenici da je Milankovićevo ”bar zasada” ispravno nagoveštavalo budućnost. ”Eta model” za prognozu vremena, čija istorija započinje računarskim programom napisanim u Beogradu 1973, danas je poznat i sa uspehom se koristi ne samo kod nas već i u brojnim mestima u svetu. 
Ovom izložbom meteorologija se potvrđuje ne samo kao nauka, već i kao vitalan deo naše ukupne baštine. Vekovno, neprekinuto trajanje neke delatnosti na ovim prostorima izuzetno je retko i dragoceno. Stoga je i značajno i simbolično što već peta generacija Jakšićevih na Senjaku nastavlja da meri i osmatra meteorološke pojave. Pokušajte da uživate u razgledanju eksponata koji svedoče o svemu ovome, a koje su nam sa puno mere, znanja i dobre volje prikazaki požrtvovani autori izložbe. Nadam se da ćete moći da ”prepoznate sebe u prošlosti na stepenicama puta u sadašnjost”, kako reče na početku citirani majstor – pripovedač Uspona čoveka. 

Fedor Mesinger