28.06.2001. - 30.09.2001.

Галерија науке и технике САНУ , Ђуре Јакшића 2

ПЛАНЕТА ВОДА

Изложбу су приредили: Музеј науке и технике и Галерија науке и технике САНУ 

Аутор изложбе и поставке: Слободан Барањин 

Организатор: Неда Кнежевић 

На изложби су приказане уметничке подводне фотографије настале у току дугодишњег периода бављења ронилаством аутора Изложбе.

Подводна фотографија посебно је интересантан сегмент истраживања подморја. Апарати морају бити направљени тако да издрже велики притисак и треба да буду отпорни на слану воду, а да при томе задрже све своје атрибуте добре оптике. Недостатак светла приликом снимања, због густине воде и губитка појединих делова спектра, још једна је од отежавајућих околности која прати рониоце – подводне фотографе. Познавање физичких закона, вештине роњењам поседовање софистициране ронилачке опреме и квалитетне амфибијске фото-опреме су чиниоци који доводе до рализације добре подводне фотографије. 

Макро - фотографија, као специјалност подводне фотографије, открива оно што се голим оком не запажа, а фасцинантна је, јер често показује својеврсну аналогију између сувоземног и воденог дела популације. Од 36 снимака на једном филму подводни фотограф је срећан ако успе неколико комада, јер је код макро - фотографије дубинска оштрина најчешће само два до три милиметра. Да би се неко створење успешно фотографисало потребно је више пута заронити под различитим околностима које се односе на доба дана или године. 

Аутор ове изложбе већ 44 године сања плаво, рони одувек, а са ронилачким боацама од 1985. године. Фотографијом већ 15 година покушава да подводни свет јужног Јадрана приближи свим љубитељима мора. Њима, Слободан Барањин и Галерија науке и технике САНУ, представљају планету Воду.