03.05.2018. - 03.06.2018.

Галерија 51, Скендер-бегова 51

Од ћелије до домена — еволуција живота на Земљи

Изложба има за циљ да представи најважније еволуционе догађаје на Земљи, објасни актуелне научне закључке о настанку живота на нашој планети и истакне начине на које се живот постепено усложњавао. Оваквим приступом, посетиоцима изложбе пружа се јединствена прилика да стекну савремене увиде у доказе и реалност еволуције.
Изложбу „Од ћелије до домена — еволуција живота на Земљи“ сачињавају три међусобно повезане тематске целине. У првој тематској целини, јединствени експонати модела хидротермалног извора, прокариотске и еукариотске ћелије и ћелијских органела прате актуелна објашњења постанка живота на Земљи и еволуције ћелијске организације живота. Друга тематска целина изложбе усмерена је на опис динамичне еволуционе историје живота на Земљи. Примери фосилизованих остатака биљака и животиња представљају убедљив доказ о еволуционим променама које су се дешавале у дугом вре- менском опсегу на нашој планети. Важно место у еволуционој историји имају и масовна изумирања, а свакако најпознатије међу њима везује се за нестанак диносауруса. Трећа тематска целина бави се настанком и еволуцијом рода Хомо. Посебна пажња посвећена је путевима миграција људи, насељавању континената и објашњењима генетичких и фосилних доказа о афричком пореклу анатомски савременог човека.
Свакодневно су организована стручна вођења кроз изложбу, као и тематске радионице и научно-популарна предавања како би додатно заинтересовали псоетиоце за област еволуционе биологије.
Изложба „Од ћелије до домена — еволуција живота на Земљи“ је реализована у сарадњи Музеја науке и технике, Српског еволуционог друштва и Природњачког музеја у Београду и биће отворена до 3. јуна 2018. године.