05.09.1997. - 03.10.1997.

Галерија САНУ, Ђуре Јакшића 2

НОБЕЛОВЦИ НА МАРКАМА

Изложбу су приредили: Музеј науке и технике и Галерија науке и технике САНУ 

Аутори: Зденко Диздар и Дејан Диздар 

Аутор поставке: Теодора Недељковић 

Организатор: Верица Микача 


На испраћају XX века пружа нам се прилика да се, захваљујући изложби Нобеловци на маркама, упознамо са неким од ликова најзначајнијих научника нашег доба који су делали у физици, хемији и медицини. 

Овде присутни само на маркама, они су уистину својим делом уткани у ход наше цивилизације, у токове наших живота, у добробит и зебње с којима улазимо у Трећи миленијум.


Век атома, космонаутике, генетичког инжењерства, савремених материјала, информатике, роботике, резултат је рада огромног броја прегалаца, стотина хиљада умних и вредних људи уједињених у великом богатству науке и технике. Међутим, славом – Нобеловом наградом, овенчано је од Рендгена, који је 1901. године добио прву Нобелову награду, до 1996. године само 440 научника. Приближно половина од њих приказана је на маркама до сада. Велики број тих марака налази се у колекцији која је пред вама. Ликови са њих већ су део историје, а њихово дело биће узидано у темеље нових доба. 

Музеј науке и технике 


Велико ми је задовољство што Музеј науке и технике у својој Читаоници – Галерији приказује једну изванредну и педантно опремљену тематску колекцију марака, о којој је мало ко знао да постоји. То је дело др Зденка Диздара и инж. Дејана Диздара. Зденко Диздар био је једно време мој блиски сарадник; то је човек који за све што је у животу урадио заслужује највећа признања: за преданост науци, за вођење великих истраживачких пројеката, за руковођење великом научном установом, за рад на уређивању научних часописа, као и на превођењу и писању уџбеника, чланака и посебно књига из историје и полуларизације науке и технике. 

Милорад Д. Ристић