09.11.2020. - 09.12.2020.

Стаклена сала

Наши велики изумитељи

Изложба је организована поводом 100 година постојања Завода за интелектуалну својину Републике Србије.

Дана 15. новембра 2020. године, Завод за интелектуалну својину Републике Србије обележава 100 година свог постојања. Поводом овог јубилеја у Музеју науке и технике биће изложена серија постера „Наши велики изумитељи“.

Убрзо по оснивању Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, указом престолонаследника Александра I Карађорђевића, 15. новембра 1920. године донета је Уредба о заштити индустријске својине и основана је Управа за заштиту индустријске својине при Министарству трговине и индустрије. Завод је више пута током своје историје мењао назив, обим надлежности и територијалне оквире деловања, али је послове из своје надлежности спроводио у континуитету.

Иако је први патент регистрован у тадашњој Управи био пренети угарски патент „Строј за печење ракије“, казанџије Милана Т. Јовановића из Новог Сада, први патент одобрен од стране Управе домаћем подносиоцу регистрован је под бројем 7 са називом „Сама себе љуљајућа колевка“. Проналазаштво на овим просторима је постојало и много раније па ће на овој изложби бити представљено 14 познатих српских проналазача који су својим проналасцима и својим научним и инжењерским деловањем допринели технолошком напретку Србије и Света, пре и након оснивања Завода као и у савремено доба: Руђер Бошковић, Љубомир Клерић, Коста Миловановић Кока, Огњеслав Костовић, Никола Тесла, Ђорђе Станојевић, Михајло Идворски Пупин, Михаило Петровић Алас, Милутин Миланковић, Добривоје Божић, Бранко Жежељ, Бранислав Билен, Даница Гајић и Миомир Вукобратовић.

Посетите Музеј науке и технике у новембру, на Дане интелектуалне својине, Стаклена сала.

Пратите обележавање јубилеја Завода у дигиталном формату, уживо на Youtube каналу Завода, у уторак 17. новембра 2020. године са почетком у 11:00 часова.