17.11.2022. - 28.02.2023.

Музеј науке и технике, Галерија 51, Београд

Лета пре нета

,,Лета пре нета'' је прва изложба Музеја науке и технике намењена првенствено деци. Ауторке су кустоскиње Музеја: Мирјана Бабић, Милена Врзић Бешић, Милена Видосављевић и Тамара Тешевић.
Идеја ове изложбе је да се најмлађој публици приближи дух времена пре интернета и значај техничких уређаја који су некада били у свакодневној употреби, а деца их данас најчешће користе путем апликација на мобилном телефону.
Наша најмлађа публика ће се на изложби први пут сусрести са појединим техничким уређајима, док ће се њихови старији чланови породице на моменат вратити у прошлост и присетити се како су изгледала лета пре интернета.
Изложба има практични, едукативни и забавни карактер. Поставка је подељена на две временске зоне: Овако је некада било и Овако је почело и шест тематских станица: Пиши-бриши, Када моје уши чују, Птичица, Хало, ко је, Забава у кутији и Рингераја.
На крају поставке је станица Сурф без даске, у склопу које се све поменуте станице обједињују у само једном предмету.
На свакој од наведених станица налазе се интерактивни експонати, па ће тако деца имати прилику да куцају на писаћој машини, напишу и пошаљу писмо, режирају сопствени филм, испробају камеру опскуру, фиксни телефон, флипере и још много тога.
Током трајања изложбе биће организоване радионице, турнири у кликерима и разна такмичења у којима ће они најспретнији и најмаштовитији освојити бројне награде.