12.10.2011. - 31.12.2011.

Галерија "Александар Деспић", Скендер-бегова 51, Београд

Креативно друштво

Добродошли у Креативно друштво у Музеју науке и технике у Београду! 

Креативне индустрије данас представљају све веће тржиште рада и чине један од покретача развоја друштва. Продукција и услуге у оквиру креативних индустрија, повезани су са доживљајима и искуственим учењем за које сфера културе има значајну улогу. Подржавајући идеју културног предузетништва, истовремено је важно да промовишемо независност културе и уметности у друштву. Потребно нам је друштво које подстиче креативност на разним нивоима и на различите начине. 

У оквиру пројекта Креативно друштво желимо да покренемо дијалог, размену искустава и мишљења о предузетништву, креативности и иновативном размишљању. Верујемо да свако од нас поседује машту и способност да створи нешто ново. Желели бисмо да истражимо шта је то што нас покреће и како идеје могу да се развијају и реализују. 

Као пример тежње појединца да ствара и своје стваралаштво стави у функцију, желимо да вам представимо изложбу “Креативне жене – иновације из Шведске” у оквиру које ће бити приказане жене проналазачи из Шведске, њихове идеје и животне околности, као и узори из прошлости. На изложби ће бити представљени изуми ових жена из различитих области. 

У оквиру пројекта смо развили едукативни програм који школе и наставници могу да користе да би подстакли децу и младе да креативно размишљају и решавају проблеме, развијају и размењују своје идеје. 

Такође Вас позивамо у Клуб понедељком у Музеју – место сусрета, разговора и презентација гостију из Шведске и Србије о темама које се тичу креативности, културног и друштвеног предузетништва, управљања и иновација. 

Развој едукативног програма и организација Клуба понедељком у Музеју реализовани су у сарадњи Амбасаде Шведске са Музејом науке и технике у Београду. 

Продуцент изложбе, као и програма њеног гостовања је Шведски институт у сарадњи са Националним музејом науке и технике из Стокхолма. 

Добродошли!

Хелен Лашон                                                         Соња Зимонић

Саветница за културу                                            Директорка

Амбасада Шведске у Београду                              Музеј науке и технике у Београду