12.10.2018. - 31.10.2018.

Докторова кула, Дурмиторска, Београд

Клиника за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“: 157 година психијатрије у Србији

–изложба у оквиру Другог националног конгреса болничке психијатрије са међународним учешћем, Београд, 10 – 12. октобар 2018.

Клиника за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“, основана 1861. године указом кнеза Михаила Обреновића под називом Дом за с' ума сишавше, прва је душевна болница у Србији и једна од првих на Балкану. Током свог дугог трајања, била је језгро развоја српске психијатрије, матица формирања стручног кадра у овој дисциплини и иницијатор оснивања нових психијатријских установа. После неколико промена назива, Клиника од 1971. године носи име једног од великана српске медицине – др Лазе К. Лазаревића (1851 – 1891).

Од свог оснивања, Клиника користи здање познато као Докторова кула (1824), које данас има статус споменика културе од великог значаја. Управо у холу те историјске зграде, као претходница будућег Музеја Клинике, приређена је изложба којом се кроз пет тематских целина представљају оснивање и значај Клинике, почеци развоја психијатрије у Србији, најзаступљенија обољења и некадашње терапијске методе, свакодневни живот установе, личности управника, лекара и другог особља. На основу архивских докумената, у првом реду историја болести, личних записа и писама, представљене су и личности појединих болесника.

Први пут се излажу предмети из музејске збирке Клинике – медицински инструменти и апарати и предмети коришћени у радно-окупационој терапији, као и документација, лични предмети, рукотворине и уметничка дела болесника и пацијената. Мањи број експоната на изложби је из фонда Музеја науке и технике, а изложене копије докумената су из фонда Архива Србије. 

Аутор поставке је кустос Музеја науке и технике др Јелена Јовановић Симић.