22.02.2018. - 30.04.2018.

Галерија 51, Скендер-бегова 51

Керамика

Изложба Музеја „Керамика“, аутора Зорана Левића, кустоса Музеја, посвећена је историјском развоју, технологији производње и употреби керамике на нашим просторима.

Посетиоци изложбе упознаће се са керамиком као материјалом, њеним значајем и употребом у најразличитијим сферама људског живота. Производња керамике је једно од најстаријих и најзначајнијих технолошких открића и представља прву контролисану хемијску промену материје. Технологија керамике, њена производња и намена, мењала се током историје. Данас је употреба керамике готово неограничена због њених својстава, као и оних која се могу пројектовати у циљу добијања специфичних карактеристика. Без керамике је готово немогуће замислити живот савременог човека.

На изложби ће бити приказани експонати и предмети од керамике, из збирки Музеја науке и технике, Археолошког института Београд, Етнографског музеја, Музеја града Београда и приватних колекција и фабрика. Изложени експонати покривају периоде од праисторије и антике, преко средњег века, па све до најсавременијих примена. Историја израде керамике у Србији представљена је на примерима керамичког посуђа и технологија пронађених на територији Београда, широм Србије, као и производа из фабрика Тоза Марковић д. о. о., Потисје Кањижа, Керамика Кањижа, Полет из Новог Бечеја, Зорка-керамика д. о. о., Зорка опека, Керамика Младеновац а. д., Електропорцелан а. д. из Новог Сада и Порцелан Зајечар.

У оквиру изложбе организоваће се радионице обликовања глине на грнчарском точку. Радионице ће водити Саша Матић, грнчар на Одсеку керамика, на Факултету примељених уметности Универзитета уметности у Београду.