20.12.2020. - 31.01.2021.

онлајн

Катарина Петровић: Негативна поезија, онлајн изложба

20. децембар 2020. у 20 сати

Негативна поезија је истраживачка онлајн изложба Катарине Петровић, чији је виртуелни домаћин Музеј науке и технике у Београду  а реализована је у оквиру изложбеног програма Награде “Димитрије Башичевић Мангелос”. Катарина Петровић је добитница Награде Мангелос за 2019. годину.

Први сегмент рада чини њебсите са Катарининим актуелним истраживањима о могућности приближавања нули кроз језик. Окосницу рада чини преплитање материје и значења фокусирајући се на интригантни и парадоксални концепт нуле - онога што је истовремено и нешто и ништа. Негативна поезија је језички експеримент, део континуираног истраживања креативних процеса, језика и концепта порекла. Идеја за овај рад долази из математичког концепта приближавања нули и концепта поништавања где -n и n резултирају 0. У рачунању, нули се можемо приближити из позитивног и из негативног смера, а резултујуће границе сваке једначине је бесконачност (∞ и -∞). Питање је, да ли се исто може применити на природни језик?

Истраживање се састоји од две експерименталне поставке -Негативне поезије машинског алгоритма (Negative Poetry Machine Algorithm) и Негативне поезије људског алгоритма (Negative Poetry Human Algorithm).

Negative Poetry Machine Algorithm је софтвер који Библију преводи у њен негатив користећи базу података Окфордског речника енглеског језика. Софтвер је написао Милош Грујић.

Negative Poetry Machine Algorithm је онлајн перформанс у којем учествује девет перформера који долазе из различитих професија. Перформанс је развијан у сарадњи са позоришним уметником Orion Maxted и трансдисциплинарном групом The Interactions коју чини двадесетак уметника/ца и научника/ца који истражујусамоорганизацију и колективну интелигенцију, чији је домаћин Institute for Advanced Studies Универзитета у Амстердаму. 

Због пандемије, изложба првобитно конципирана за простор Музеја науке и технике у Београду сели се у сферу виртуелног. Онлајн перформансNegative Poetry Human Algorithm је уједно и први догађај у оквиру изложбе који ће се одржати у недељу 20.12. са почетком у 20 сати. Најава догађаја ће бити на адреси www.negativepoetry.com. Након перформанса у среду 23. децембра одржаће се разговор и панел на којем учествују уметница Катарина Петровић, теоретичарка медија и књижевности др Дубравка Ђурић (Факултет за медије и комуникације) уз модерацију преводитељке Љиљане Илић (Центар за промоцију науке, Београд).


Катарина Петровић

Катарина Петровић (1986, Ниш) је уметница и истраживачица чији су рад и стваралаштво смештени у сферу у којој се преплићу уметност, наука и хуманистика. Користи медије попут језика, кода, звука и цртежа. Завршила је мастер студије на ArtScience департману Краљевског конзерваторијума и Краљевске академије уметности у Хагу, као и дипломске студије сликарства на Факултету ликовних уметности у Београду. Као стипендиста француске владе похађала је и École Nationale Supérieure des Beaux-Arts у Паризу. Ради као независна истраживачица и кординаторка ArtScience истраживачке групе у Центру за трансдисциплинарна истраживања Лео Апостел, Врије Универзитет у Бриселу.

www.katarinapetrovic.net

Изложба је реализована у организацији Фонда Илија & Мангелос, продуцента Мирослава Карића и уз подршку Министарства за културу и информисање Републике Србије, Центра Лео Апостел, Врије Универзитет у Бриселу и Institute for Advanced Studies, Универзитета у Амстердаму.

Награда “Димитрије Башичевић Мангелос” коју организују Фонд Илија & Мангелос и Ремонт- независна уметничка асоцијација додељује се визуелним уметницима и уметницама до тридесет пете године који/е се активно баве уметношћу. Више о награди www.mangelosnagrada.org.rs.