08.05.2013. - 31.05.2013.

Галерија науке и технике САНУ , Ђуре Јакшића 2

Капетани река и мора - Србија и Бока Которска

Организација: Музеј науке и технике, Београд

Аутор изложбе: мр Гордана Каровић, музејски саветник Музеја науке и технике

Аутор поставке: Марко Јовановић

Изложбом „Капетани река и мора - Србија и Бока Которска“, Музеј науке и технике обележава важан датум за историју пловидбе и бродарства у Србији. Пре 150 година, у пролеће 1863., први државни пароброд Кнежевине Србије „Делиград“ је под заповедништвом поморског капетана Божа Радоничића из Доброте (Бока Которска), допловио у Београд. У за Србију веома бурним историјским временима, „Делиград“ је током више од пола века обезбеђивао континуитет пловидбе под националном заставом. Његова куповина и упловљавање у српске воде Дунава крајем јула 1862. године, обележава почетак савременог бродарства, односно паробродарства у Србији.

Изложба и каталог се баве почецима речног бродарства у модерној српској држави у хронолошком оквиру који обухвата време од почетка 19. века до средине 20. века, са акцентом на учешћу помораца из Боке Которске. После Божа Радоничића, заповедник „Делиграда“ је био још један поморски капетан из Боке, тачније из Ратишевине код Херцег Новог - капетан Александар Познановић, који је на „Делиграду“ 1867. године одвезао из Србије преостале турске посаде. Професионална активност поморских капетана из Боке Которске била је везана за Дунав и његове притоке посебно у времену после Првог светског рата, када је већи број њих постављен да води новоосноване капетаније у речним пристаништима. Заједно са овим поморским капетанима долазе и поморски поручници, школовани у Котору, да на рекама започну своју пловидбену каријеру. Највећи број ових капетана и поручника остао је на нашим рекама до завршетка своје каријере.

На изложби је изложено преко 70 експоната: макета, пловидбених мапа, фотографија, униформи, ордења, плакета и различитих других докумената, а приказују се и историјски документарни филмови о пловидби на нашим рекама. Још неколико стотина фотографија и докумената из живота и рада капетана доступни су у електронском формату на тоуцх сцреен екрану. Током трајања изложбе у Музеју науке и технике одржава се и циклус предавања „Пловидба у срцу“.

Поставка је праћена каталогом са ЦД-ом на енглеском језику.