25.07.2019. - 02.09.2019.

Галерија 51, Музеј науке и технике - Београд

Хладан као лед

Изложба Музеја науке и технике „Хладан као ЛЕД“, аутора Зорана Левића, кустоса Музеја, посвећена је историјском развоју, технологији производње и употреби леда на нашим просторима.

Изложбом Музеј жели да приближи посетиоцима феномен ниских температура кроз приче о свемиру, леденим добима, историјату мерења, технологији и уређајима за хлађење,средствима за расхлађивање, заштитити од ниских температура, саобраћају и спорту.

Посетиоци изложбе ће имати прилику да се упознају са ледом као материјалом, његовим значајем и употребом у најразличитијим сферама људског живота. Биће представљени експонати и предмети који се користе приликом израде, обликовања и чувања леда, као што су нпр. алати за сечење леда са површина река. Такође, упознаће се са причама о пионирима производње вештачког леда у Србији, попут фабрика Бајлони и Шонда.

Изложени експонати покривају период од 19. века па све до данашњих дана. Чувају се у збиркама Музеја науке и технике, Етнографског музеја и приватним колекцијама, док је други део изложене грађе власништво компанија Албо, Сол Србија, Фрикома, Феро Еко

Бласт и Дреновца, Центра за промоцију науке, Националног савеза за карлинг Србије и Нафтне индустрије Србије.

У оквиру пратећег програма изложбе у Музеју науке и технике организоваће се демонстрација обликовања скулптуре од леда, коју ће изводити уметник Љубомир Шћепановић.  Радионицу израде сладоледа коришћењем течног азота  водиће др Лука

Михајловић, који ће одржати и предавање о животињском свету који живи у условима ниских температура.

Свечано отварање изложбе „Хладан као ЛЕД“ је у четвртак 25. јула 2019. године у 19 часова, у Музеју науке и технике – Галерија 51, улаз из Добрачине улице број 51. Изложбу ће отворити проф. др Миомир Мијић.

На самом отварању, као и током трајања изложбе, за посетиоце је припремљено неколико ледених изненађења, као пријатно освежење током врелих летњих дана.