17.01.2019. - 31.03.2019.

Галерија 51

Гојко Варда - 60 година посвећених дизајну

 „Дизајн је обликовање и стварање
у духу људских потреба“ – Гојко Варда

Изложба Гојко Варда: шездесет година посвећених  дизајну, посвећену Гојку Варди, једном од најзначајнијих југословенских и српских индустријских дизајнера, ауторке Милене Врзић Бешић, кустоскиње Музеја. Дизајн поставке је осмислила Невена Продановић.

Гојко Варда је међу малим бројем југословенских и српских дизајнера чија су остварења вредна пажње и који су оставили уметнички траг у индустрији. Вишедеценијски рад Гојка Варде у области индустријског дизајна, као и богат стваралачки опус и тежња да у индустријску производњу уведе виши квалитет најбоља су потврда његове стваралачке личности и сведочи о особи која је цео свој живот и професионалну каријеру посветила дизајну.

Ретки су примери са простора бивше Југославије да  један дизајнер до те мере материјализује своје идеје, упркос околини која није увек схватала значај његовог рада, што је утолико важније, када се зна да са наших простора и нема много значајних стваралаца у овој области.

На изложби је приказан ексклузивни материјал који се излаже по први пут, од пројеката за ентеријере и уникатних остварења, до пројеката за многе производе који су се серијски производили у фабрикама. Посетиоци ће имати прилику да виде Вардине ручно рађене моделе, као и изведена решења која су прихваћена за широку производњу, као што су INSA сатови, затим рачунар GALAKSIJA, чије је кућиште дизајнирао за Електронику инжењеринг, булдожер-гусеничар TG-90 за 14. ОKTOBAR из Крушевца, расхладне уређаје различитих намена за Југострој, разне кућне апарате за INEX BORAC, лампе за Ваљаоницу бакра Севојно, стерилизатор за Хидротехнику из Кладња, намештај за Завод примењених уметности, као и многа друга решења. Не зна се тачан број радова и пројеката које је Варда израдио, али се зна да је радио и сарађивао са преко сто фирми и фабрика. Један од првих ентеријера које је пројектовао и на који је веома поносан је прва фото-радња у Београду, Cinephoto, која се налазила у згради палате Албанија. Радио је и за стране фирме, попут Viners of Sheffield из Лондона, за коју је дизајнирао прибор за јело.

За разлику од многих стваралаца, Варда је грађу, предмете, фотографије, преписку и текстове посвећене његовом раду, као и каталоге, систематично прикупљао и чувао. Захваљујући таквом његовом односу према сопственом опусу, велики део материјала је не само по први пут изложен, већ је отворено једно ново поље за будућа истраживања историје дизајна у Србији.