25.05.2021. - 04.07.2021.

Галерија 51, Скендер-бегова 51

Форензика - више од века

Музеј науке и технике и Криминалистичко-полицијски универзитет представљају изложбу „Форензика – више од века“, кустоса Музеја науке и технике Срђана Василијевић и проф. др Иване Крстић-Мистриџеловић са Криминалистичко-полицијског универзитета, која је организована поводом 100 година од оснивања Одељења Техничке полиције и отварања прве школе Министарства унутрашњих послова у Србији.

На изложби је приказан историјски развој форензике у свету и у Србији кроз развој науке, специјализованих образовних институција, лабораторија, института и научно-техничке полиције.

Поред предмета из фонда Музеја науке и технике изложени су и многобројни предмети из састава збирки: Института за судску медицину, Фармацеутског факултета, Музеја Министарства унутрашњих послова (у оснивању) и Криминалистичко полицијског универзитета.

Посетиоци ће моћи да виде интерактивне и видео садржаје као што су: демонстрација истражних радњи на месту „убиства“, фотографисање, узимање отисака осумњиченог и претрага базе у потрази за извршиоцем, демонстрација израде фоторобота на рачунару, веза науке и форензике, видео стрип новела „Истрага провалне крађе“, развој Државне хемијске лабораторије, приказ алата за обраду дигиталних фотографија и видео материјал издвајање ДНК у кућним условима.

Током трајања изложбе заинтересованим посетиоцима ће студенти са Криминалистичко полицијског универзитета омогућити „отварање“ дактилоскопског досијеа (отисци прстију), а са најмлађим посетиоцима ће решавати случај „нестанка музејског врапца“.

У оквиру пратећег програма изложбе биће организована предавања у четири тематска циклуса: Историјски развој форензике, Наука у служби правде, Дигитална форензика и Поглед у будућност. Предавања ће држати професори Криминалистичко полицијског универзитета, Медицинског факултета БУ, Фармацеутског факултета БУ, Војно медицинске академије и експерти Националног центра за криминалистичку форензику Министарства унутрашњих послова Републике Србије.