03.12.2010. - 05.12.2010.

Простор бивше робне куће КЛУЗ

ФЕСТИВАЛ НАУКЕ

Пронађите мистериозни предмет

Аутори поставке и организатори: Зоран Левић, Душан Петровић, Лале Ерић, кустоси Музеја

Музеј науке и технике чува преко 5.000 предемета од којих је већину добио на поклон. Понекад од дародаваца уз поклон добијемо и причу о предмету – како и где је набављен, чему је био намењен, како је коришћен? Међутим, до објашњења употребе и намене, начина рада или старости предмета кустоси понекад долазе само кроз истраживање, посебно ако су предмети производ напуштених или ретких технологија. Истраживачки рад није увек лак – пронаћи старе каталоге, техничке уџбенике, часописе, консултовати стручњаке, забележити сећања људи... Овај рад понекад личи на кретање кроз лавиринт, али увек је занимљив. Зато предлажемо посетиоцима Фестивала науке да покушају да погоде чему су служили неки од предмета из фонда Музеја науке и технике.

Сви изложени експонати – осим једног – имају и прикривену легенду с називом предмета. Међутим, загонетни предмет је ту да би свим посетиоцима заголицао машту и инспирисао их на могућа тумачења. Одговор на питање о чему је ту заправо реч треба убацити у кутију поред, а десет посетилаца који тачно одговоре добиће пригодне поклоне Музеја науке и технике.
 
Мистериозни предмет:
Апарат за масажу САНИТАС, 1912

Списак награђених посетилаца на Фестивалу науке: 

– Никола Ристић, Зларинска 6, Београд 
– Катарина Грујичић, Тивол, лам.5, Рума 
– Денис Јовановић, Александра Дерока 28е, Београд 
– Милица Војиновић, Маљенска 6, Београд 
– Милена Радовић, Раљска 3/16, Београд 
– Марија Цвијетић, Жарка Зрењанина 81, Борча 
– Мирко Вујичић, Дворжакова 16а, Београд 
– Зоран Томић, Краља Петра И 3, Крушевац 
– Петар Вукадиновић, Далматинска 103, Београд 
– Бојан Дурутовић, Гоце Делчева 37, Београд

Занимљиви одговори
Списак занимљивих одговора са Фестивала науке: 
машина за електрицитет, апарат за анестезију, алтернатор, ендоскоп, термостат, фотоапарат, телеграф, рендген, мултостат, апарат за мешење колача, апарат за клистирање, пумпа за бицикл,  справа за мерење јачине ветра, шпорет, зубарска бушилица, пројектор, мерач влажности ваздуха, мерач струје, бојлер, ултразвук, генератор, вибратор, апарат за мерење притиска, телефон, клима-уређај, магнет, ЕКГ, инхалатор, пумпа, електромотор, парна машина, галванометар, школско звоно, апарат за електрошокове, компас, ултра звук, грамофон, инхалатор, апарат за давање анестезије, музички инструмент, аларм, роштиљ, апарат за звук, справа за крцкање ораха, генератор, туш, роштиљ, штампач, радиопредајник, термометар, музички стуб, сеф, чистач ципела, машина за гас, апарат за испитивање слуха, апарат за заваривање, пегла, стерилизатор, спирометар, осцилоскоп, компјутер, хидрофон, дефибрилатор, апарат за липосукцију, ендограф, микроталасна рерна, машина за прављење кључева, стетоскоп, апарат за кисеоник, акумулатор, машина за судове, кардиограм, микрофон, сирена, турбина, респиратор, појачало за гитару, апарат за млевење, времеплов, ласер  итд.