09.06.2023. - 09.06.2023.

Музеј науке и технике, Добрачина 51, Београд

Фестивал маштовите физике

Образовни свет Београда отвара врата за све радознале умове на Фестивалу маштовите физике, догађају који окупља три водеће институције - Физички факултет Универзитета у Београду, Математичку гимназију и Прву београдску гимназију. Фестивал ће се одржати у петак, 9. јуна, у Музеју науке и технике од 12 до 18 часова, а улаз је бесплатан за све посетиоце.

Овај јединствени догађај нуди прилику да се физика изучава на свеж и динамичан начин, пружајући публици приступ низу интерактивних и едукативних активности. Фестивал је створен с идејом да разбије уобичајене предрасуде о физици као сувопарној и тешкој дисциплини, нудећи посетиоцима прилику да истраже, експериментишу и доживе физику на потпуно нов начин.

Математичка гимназија, позната по свом иновативном приступу образовању, представиће идеје своје секције примењене физике и електронике. Очекује вас изложба робота, демонстрација напредних софтвера и многих других пројеката који су се истакли на светским такмичењима.

Прва београдска гимназија води нас кроз маштовите и фасцинантне експерименте из физике. Посетиоци ће имати јединствену прилику да осете узбуђење науке док пролазе кроз собу пуну ласера, коју смо до сада само имали прилике да видимо на филму.

Физички факултет, као један од главних организатора, базираће своју презентацију на интерактивним примерима физике. Од демонстрација електрицитета и притиска, преко распеваних пламенова Рубенсове цеви, до тајанственог плазма агрегатног стања (које нипошто није кекс), Физички факултет обећава да ће посетиоце провести кроз серију невероватних открића.

Овај фестивал пружа одличну прилику за посетиоце свих узраста да се ангажују, поставе питања, открију нове идеје и уживају у дружењу са стручњацима, професорима, студентима и ученицима ових престижних институција.

Фестивал маштовите физике је више од пуког догађаја - то је позив на путовање кроз свет науке и откривања, у којем је свако добродошао. Најважније од свега, фестивал је бесплатан - јер смо мишљења да наука и знање треба да буду доступни свима.

Позивамо вас да се придружите овој величанственој манифестацији науке, истраживања и забаве. Дођите, проведите дан у друштву наших младих умова, професора и стручњака, и заједно са нама откријте зашто је физика заиста занимљива.