16.05.2009. - 15.06.2009.

Галерија науке и технике САНУ , Ђуре Јакшића 2

ЕВОЛУЦИЈА И ДАРВИН

Изложбу су приредили: Музеј науке и технике, Биолошки факултет и Галерија науке и технике САНУ 

Сарадници на изложби:

Ања Радаковић, Зоран Левић, Слободанка Шибалић

Јелка Црнобрња Исаиловић, Биљана Стојковић, Тамара Каран Жнидаршич, Ивана Драгићевић

Пре два века родио се човек чије су идеје из корена измениле схватање феномена живота. Пре 150 година објављена је његова теорија, која је изазвала велике контроверзе чије интензитете осећамо и данас. Музеј науке и технике у сарадњи са Биолошким факултетом представља Чарлса Дарвина, британског научника који је поставио темеље модерне теорије еволуције. Поставку чине занимљиви експонати који говоре о његовом животу и делу, међу којима су макета Галапагоса, филогенетско стабло човека, компјутерска презентација Дарвинових путовања, као и цитати овог великана науке. Током изложбе одржан је циклус предавања под називом Гледати живот Дарвиновим очима 

Гостовања: 

· Народни музеј Кикинда, 18. септембар – 3. октобар 

· Народни музеј Суботица, 8 – 21. октобар 

· ПМФ Универзитет у Нишу, 23. новембар – 21. децембар


Чарлс Роберт Дарвин је рођен 12. фебруара 1809. године у Шрусберију, у Енглеској. Кратко је похађао студије медицине у Единбургу, од којих је убрзо одустао и почео да се припрема за каријеру свештеника на Крајст колеџу Универзитета у Кембриџу.

Године 1831. прихватио је позив да као природњак служи на броду Њеног краљевског величанства, званом „Бигл”, који је британска морнарица слала на експедицију картирања вода Јужне Америке. Током путовања, које је трајало пет година, Дарвин је постао искусни природњак. Чињенице које је прикупио током пет година дугог путовања пробудиле су и постепено потврђивале његово убеђење да су различите врсте еволуирале од заједничких предака.

Потом, инспирисан делом економисте Томаса Малтуса о проблему регулације бројности људских популација, Дарвин је почео да дефинише своје становиште о природној селекцији као главном узроку биолошке еволуције. „Сажетак“ од 490 страна, назван О постанку врста путем природне селекције или Одржавање фаворизованих раса у борби за живот, публикован је 24. новембра 1859. и учинио је Дарвина уједно славном и контроверзном личношћу. Књига је штампана у 1250 примерака, који су распродати већ првог дана.

У Београду, године 1878. излази прво издање ове књиге на српском језику под насловом Постанак фела помоћу природног одабирања, које је са шестог енглеског издања, објављеног 1872. године, превео Милан М. Радовановић.

Дарвиново добро финансијско стање омогућило му је да остатак живота посвети искључиво раду у области биологије. Мада је био хронично болестан током већег дела свог живота, Дарвин је наставио да чита, пише и дискутује о огромном броју тема, да прерађује Постанакврста, да обавља различите експерименте (нарочито на биљкама) и да публикује још много чланака и књига (…Варијације животиња и биљака у процесу припитомљавања, Порекло човека и сексуална селекција, Испољавање емоција код човека и животиња, О варијацијама у изумима помоћу којих британске и стране орхидеје опрашују инсекти, Ефекти страно- и самооплодње у царству биљака, Различите форме цветова биљака исте врсте...).

Чарлс Роберт Дарвин је умро у среду, 19. априла 1882. године у свом дому у Дауну, у 74. години живота. Сахрањен је у Вестминстерској опатији, на месту где су били и остали енглески великани попут Џона Хершела и Исака Њутна.