01.05.1997. - 31.05.1997.

Музеј примењене уметности, Beograd

ЧУЛО, УМ И МЕРА

Изложбу су приредили: Музеј науке и технике i Лабораторија за експерименталну психологију Филозофског факултета у Београду 

Аутори: Александар Костић, Дејан Тодоровић и Рифат Куленовић 

Аутор поставке: Бранислав Војновић 

Организација: Марија Бујић и Јеленка Петковић 

На изложби су приказани експонати из драгоцене збирке старих психометријских инструмената Лабораторије за експерименталну психологију, која је неколико година пре изложбе евидентирана и заштићена као самостална збирка Музеја. Збирка садржи 72 предмета, што је, по обиму и комплетности, чини највећом збирком те врсте на свету.


Стварање Збирке старих научних инструмената Лабораторије за експерименталну психологију било је, између осталог, покушај да се део историје наше науке сачува. У том покушају одсликавали су се чудни догађаји, примери колективне амнезије и немара, али су се наслућивале и изузетне личности чији се ликови у време стрварања Збирке нису могли јасно назрети. На самом почетку овог подухвата стајали смо пред инструментима о којима нисмо такорећи ништа знали, покушавајући да одгонетнемо њихово порекло и намену. Пред нама су били уређаји који су временом пали у заборав али су, захваљујући чудном стицају околности, премостили скоро цео век. Као да смо се нашли пред остацима цивилизације која је за собом оставила предмете изузетне лепоте, али о њиховој сврси и људима који су их стварали није било ни предања ни писаног трага. 

У тренутку оснивања збирке инструменти су били у лошем стању. Велики број уређаја је захватила корозија јер нису никада били чишћени, а већини је недостајао понеки део. За неке инструменте нисмо знали чему служе, а неки од њих су били толико чудни да нисмо могли ни да им претпоставимо намену. Уз свесрдну помоћ проф.Предрага Огњеновићанпокушао сам да их реконструишем и, ако је могуће, доведем у првобитно стање. Код неких уређаја сам у томе успео, док за неке нисам знао ни како треба да изгледају. 

Александар Костић