18.12.2017. - 15.01.2018.

Музеј науке и технике - Београд, Скендер-бегова 51, Београд

Балканско архитектонско бијенале у Музеју

У оквиру овогодишњег програма Балканског архитектонског бијенала отворене су две изложбе и одржана два предавања.

Балканска архитектура сачувана у збиркама Музеја науке и технике

Музеј науке и технике учествује са изложбом Балканска архитектура сачувана у збиркама Музеја науке и технике, Снежане Тошеве, музејског саветника Музеја. На изложби ће бити приказани различити видови заштите градитељског наслеђа од истраживања на терену, преко објављивања књига, затим израде цртежа, до пројектовања инспирисаног традицијом. Сваки од наведених сегмената илустрован је предметима који припадају неким од најзначајнијих српских архитеката: Александру Дероку, Браниславу Којићу, Зорану Петровићу и Божидару Петровићу.
Друга изложба под називом Кроз урбанитет, освестити интегритет, аутора  арх. Кристине Бунде и арх. др Ранке Гајић, организована је поводом 150 година од првог урбанистичког плана Београда. Изложба ссастоји из два сегмента: презентовања кључних идеја концепта првог српског урбанисте Емилијана Јосимовића за трансформацију дела Београда „у шанцу“, до тада у форми сокака и махала (историјско средиште – данас: Косанчићев венац, Дорћол и Калемегдан) и приказа одабраних реконструисаних фасада зграда у зони Косанчићевог венца.
Предавање: Researching sound in sacral architecture of Balkans, др Зорана Ђорђевић (предавање је на енглеском језику)

Кроз урбанитет, освестити интегритет

Тема првог предавања Researching sound in sacral architecture of Balkans, др Зоране Ђорђевић са Института за мултидисциплинарна истраживања Универзитета у Београду, посвећена је археоакустичним истраживањима, са фокусом на сакралне објекте средњовековног Балкана. Циљ је преусмерити строго визуелни приступ истраживању и еваулацији архитектонског наслеђа, и проширити га ка звуку.

Циљ другог предавања Регионализам у савременој српској архитектури, др Игора Марића, научног саветника,  је да се хронолошки и валоризацијски презентује корпус регионалне архитектуре Србије као континуално присутан и непрестано подстицајан, мада не и довољно афирмисан. Акценат је  на тенденцијама видним у савремено доба код многих истакнутих архитеката, које су присутне и у стваралачком раду аутора.

Програм:

Среда, 20. децембар

у 18 часова
Предавање: Researching sound in sacral architecture of Balkans, др Зорана Ђорђевић (предавање је на енглеском језику)

у 19 часова

Отварање изложби:

Балканска архитектура сачувана у збиркама Музеја науке и технике, Снежана Тошева, музејски саветник

Кроз урбанитет, освестити интегритет, арх. Кристина Бунда и арх. др Ранка Гајић

Петак, 22 децембар у 18 часова

Предавање: Регионализам у савременој српској архитектури, др Игор Марић, научни саветник