03.09.2019. - 15.09.2019.

Галерија "Александар Деспић", Скендер-бегова 51, Београд

180 година Lafarge Беочинске фабрике цемента

Музеј науке и технике и Lafarge Беочинска фабрика цемента представљају изложбу „180 година Lafarge Беочинске фабрике цемента“, посвећену историји Беочинске фабрике цемента.

Lafarge Беочинска фабрика цемента (Lafarge БФЦ) 2019. године обележава сто осамдесету годишњицу постојања. На изложби ће бити представљен историјат Фабрике, поткован богатим архивским материјалом, уз осврт на различите друштвено-политичке и економске прилике у којима је фабрика пословала током протеклих 180 година.  

Историја, дуга безмало два века, сеже у зачетке индустријализације на нашим просторима – фабрика у Беочину слови за најстарију цементару у југоисточној Европи и најстарију фабрику у Србији која континуирано послује, те представља веома значајан пример индустријског наслеђа наше земље, чијим се изучавањем, између осталог, бави Музеј науке и технике. На изложби ће бити приказан историјат Фабрике, њен развој, али и континуирана веза Фабрике и локалне заједнице као и њено пословање након 2002. године када је Фабрику преузела француска компанија Lafarge чијим је улагањима модернизовала свој рад и унапредила производњу уз посебно залагање за заштиту животне средине.

Као пратећи програм изложбе биће организоване радионице за децу млађег школског узраста са циљем да се најмлађима представи сам процес производње цемента уз осврт на неопходност бриге о заштити животне средине.