27.11.2018. - 05.01.2019.

Галерија 51

150 година савеза инжењера и техничара Србије

Од Техничарске дружине до савременог Удуружења

Изложба  „150 година Савеза инжењера и техничара Србије - од Техничарске дружине до савременог Удружења“,  је последња манифестација посвећена јубилеју 150 година СИТС, једној од најстаријих струковних организација на овим просторима, аутора проф. др Часлава Лачњевца, генералног секретара СИТС, др Игора Марића, председника СИТС и Ненада Лукића, представника Музеја

Изложбом се указује на значајан историјски моменат.

Обнављањем српске државе после вишевековне Отоманске власти и стварањем модерне државе у 19. веку оживело је и инжењерство у Србији. Инжењери се тада претежно школују у Аустроугарском царству и у Француској. Већ 1868. године  3. фебруара била је основана „Техничарска дружина“ која је претеча данашњег Савеза инжењера и техничара Србије.  То је било четврто инжењерско Удружење у свету, после Немачке, Енглеске и Америке.

 У двојезичном штамапаном издању Каталога који прати ову изложбу, конципирана су два интегративна дела: први, у коме се кроз фото и архивско-документациони материјал и пригодне експонате, хронолошки од почетка оснивања па до данас у основним цртама приказује историја СИТС-а, и други део у коме се, кроз представљање неколико значајних инжењера и пројеката, презентују и нешто шири инжењерски рад и стручна достигнућа.

Посетиоци су имали прилику да се упознају и виде изложбу која обилује богатим фото-документационим и текстуалним материјалом, који се могу видети на изложбеним паноима и неколико интересантних експоната као што су: Божићева кочница-кочник и распоредник (Железнички музеј, Београд), први индустријски рачунар за управљање алатним машинама Lola 30 CNC (ЛОЛА Институт, Београд), један од првих домаћих транзисторских аналогних рачунара ТАРА 50 (МНТ), прототип формуле 1 који су израдили студенти Машинског факултета (Машински факултет, Београд), макета борбеног авиoна „Лaстa“ (Југоимпорт СДПР) и многих других. 

На свечаном отварању изложбе, 27.  новембра 2018. године у 18 часова,,  наступио је професор Љубомир Јовановић, на флаути.

Као део Програма изложбе, пре отварања, одржана су два предавања: Инжењерство – Мост између науке и друштва, Петра Б. Петровића и Пројектовање и производња органа, Мирослава Трајановића, Милоша Стојковића и Николе Коруновића.