19.09.2022. - 19.09.2022.

Галерија 51, Музеј науке и технике, Добрачина 51

11. Фестивал С.У.Т.Р.А. - Дигитално задовољство

Четвртак 22. септембар у 19 сати, Свечано отварање

Представљамо 11 Фестивал С.У.Т.Р.А., најстарији фестивал у Србији који се бави повезаношћу науке, уметности и технологије. У најновијем издању испитујемо како се остварује људска егзистенција у виртуелним просторима интернета. Фокус је на истраживању покушаја да се већина свакодневног функционисања пренесе, манифестује и конзумира посредством дигиталне технологије, као и постојећег софтвера и садржаја.
Надамо се да подједнако заронимо у сферу унутрашњег и интерперсоналног и осветлимо шта се дешава у пољу дигиталног између појединца и другога те шта израњаја из интеракције та два. Да ли су усамљеност, осећај невидљивости и неиспуњености тек тачка на спектруму интерперсоналих веза која се измешта у дигитално у потрази за активнијим слушаоцем свог аналогног ¨аутистичног симптома¨ који мумла несхваћен?
Питања која постављамо и на која тражимо одговоре односе се на начине како дигитално откључава и стимулише унутрашње конфлите, фантазије, жеље, нагоне, анксиозности и одбране док се истовремено у интерперсоналном простору виртуалног активно ангажујемо како бисмо били препознати од стране Другог? И како се потом осећамо са тим одговором? Да ли је тенденција за освајањем независности у виртуалном, додатно оснажена одсуством телесности и фрагментарним егзистирањем која у потрази за индивидуацијом може парадоксално да отвара арену конфликата на релацији препознавање – признавање те одшкрине и ¨мала врата¨ потреби за доминацијом и последично негирању Другог? Који су медијуми доступни и како се користе у виртуелном свету да би се доградили капацитети за подношење тензије контрадикторних импулса?
Да ли се вртимо у алгоритамско-монетизованој „зачараној“ психолошкој петљи из које не препознајемо излаз, и које су последице? И, коначно, да ли дигитално, као и слике, је течност које не успева да угаси нашу жеђ.
А како ће Фестивал да пружи дигитално задовољство? Тако што ће покушати промишљањем и дијалогом да одвоји аутентично од лажног, штетно од корисног, ангажовано од монетизованог. На распологању су нам три форме: изложба, предавања/разговори и истраживање. Представићемо најквалитетније уметнике и научнике, психијатре и психологе, истраживаче и практичаре.

Изложба "Дигитално задовољство"
Од 22. септембра до 7. октобра, Галерија 51, Музеј науке и технике
Кустос Иван Станић
Уметници: Арпад Пулаи, Наташа Теофиловић, Маја Обрадовић, Предраг Терзић, Нина Тодоровић, Милан Личина, Стеван Којић, Тања Вујиновић, Урош Крчадинац, Дејан Врачаревић и Дарија Медић.

Subota, 24.09. 2022, Muzej nauke i tehnike, Dobračina 51.

Уредница Маја Lyon

11:00 Uvodno obraćanje: Маја Lyon, autorka Programa razgovora

11:15 Predavanje: Dr Ivanka Dunjić Jovanović: Metaverzum i psihoanaliza

11:45 Panel diskusija. Metaverzum - stvaranje novih svetova: Dr Ivanka Dunjić Jovanović, dr Zorica Tomić i Prof dr Olivera Vuković

12:45 Pauza

13:15 Maja Lyon: Crno beli svet digitalnog – emocije koje život znače

13: 50 Predavanje: Danilo Pešić: Digitalno i nagon smrti

14:20 Prezentacija rezultata istraživanja. Добринка Кузмановић и Оливер Тошковић: Iskustva mladih na Internetu - Време на интернету, онлајн и офлајн пријатељства и ризична понашања младих

15: 10 Virtuelna prezentacija. Aleksandra Džambić: Digitalna seksualnost-zadovoljenje ili frustracija