Muzej nauke i tehnike Beograd
O Muzeju
Dokumentacija
Programi
Izdavačka delatnost
Zajednica naučno-tehničkih muzeja
Kontakt
Izložba 2. krug
Muzej nauke i tehnike - Odeljenje Muzej
      Srpskog lekarskog društva

Dečji muzej
Srpski
Српски
English
Projekat rekonstrukcije i dogradnje Muzeja nauke i tehnike
 
 
 
   
 

  O Muzeju

Pretraga

Cilj Muzeja je zaštita naučno-tehničke baštine na teritoriji Srbije. Osim prikupljanja, istraživanja i zaštite tehničkih kulturnih dobara, zadatak Muzeja je i njihovo predstavljanje javnosti u cilju podizanja naučno-tehničke kulture, kao i popularizacija nauke i savremenih naučnih dostignuća. 

Za razliku od ostalih republičkih i matičnih muzeja u Srbiji, Muzej nauke i tehnike u Beogradu pri osnivanju 1989. godine nije dobio inicijalnu zbirku oko koje bi se formirao fond. Drugim rečima, fond Mzeja su prikupili sami kustosi, najčešće putem poklona. Prikupljanje predmeta je počelo osnivanjem Muzeja, od inventarskog broja 1. Kustosi su tokom godina istražili: laboratorije univerziteta Srbije, privatne kolekcije, fabrike i animirali javnost preko medija, a ličnim kontaktima motivisali vlasnike da učine poklone Muzeju. U celoj akciji formiranja fonda do danas, a i u buduće, bitnu ulogu ima lična motivacija zaposlenih koja je bila i ostaje glavni instrument sprovođenja razvojne politike Muzeja. Od svog osnivanja kustosi Muzeja nauke i tehnike prikupili su preko 5 000 predmeta, koji su klasifikovani u muzejske zbirke.

MUZEJ NAUKE I TEHNIKE JE JEDINI MATIČNI MUZEJ U SRBIJI KOJI SE BAVI ZAŠTITOM POKRETNIH I NEPOKRETNIH KULTURNIH DOBARA, SVE SVOJE ZBIRKE JE FORMIRAO POKLONIMA I DONACIJAMA I SVOJU DELATNOST ZAŠTITE OBAVLjA NA CELOJ TERITORIJI REPUBLIKE