Медицина у Србији кроз векове


Стална поставка Медицина у Србији кроз векове налази се у згради београдске болнице изграђене у 19. веку, у улици Џорџа Вашингтона 19. О дијагностиковању и лечењу различитих болести сведоче скелетни остаци, патолошки препарати, медицински инструменти, уређаји и апарати.

На изложби можете  открити по чему се  разликују стари  хируршки инструменти од данашњих, ко је основао прве болнице у Србији, чему су служиле „магијске формуле″, како се давала  трансфузија крви у прошлости, како се лечила туберкулоза пре открића лекова против Коховог бацила и др. Такође, можете  сазнати и зашто се 19. век сматра златним добом медицине, ко је извршио прву операцију срца у Србији,  када је је почео да се производи југословенски пеницилин, ко је први дошао на идеју трансфера ембриона.

Изложба вам пружа могућност да се упознате и с личностима најзаслужнијих српских лекара који су баш у овој згради, која је данас седиште Српског лекарског друштва, лечили болеснике применом нових лекова и оперативних метода.

Стална поставка Медицина у Србији кроз векове налази се у згради Српског лекарског друштва, у улици Џорџа Вашингтона број 19. 

Погледајте каталог поставке >>
Погледајте видео запис о сталној поставци >>

Контакт

др Јелена Јовановић-Симић, кустос
Одсек историје медицине

jelena.simic@muzejnt.rs
тел: 3037 961