Предавања

 

Предавање: Кршевити предели и пећине Републике Словачке

29. мај 2017. у 18 часова, сала 'Кула'

Предавање Петера Холубека, начелника спелеолошког одсека Словачког музеја за заштиту природе, „Кршевити предели и пећине Републике Словачке“, у оквиру отворене изложбе „Национални паркови Словачке“.


Априлски циклус предавања: ПСИХОЛГИЈА УМЕТНОСТИ И ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА ЕСТЕТИКА 

МЕЂУСПРАТ - САЛА „КУЛА“, Скендер-бегова 51

11. април 19 часова
Естетика лепог и ружног, др Слободан Марковић, ванредни професор на Катедри за психологију Филозофског факултета Универзитета у Београду

18. април 19 часова
Да ли је публика уметник?: Иван Стојиловић 

25. април 19 часова
Зашто су анђели лоптасти?: Оливер Тошковић

9. мај 19 часова
Лепота у емоцијама посматрача: Драган Јанковић


Промоција књиге: Господин који није знао санскрит

23. фебруар 2017. у 18 часова, Галерија науке и технике САНУ

У оквиру програма изложбе Великани српске медицине”, којом су обележана два јубилеја – 175 година САНУ и 145 година Српског лекарског друштва,одржана је промоција књиге проф. др Снежане Вељковић о животу и делу академика Милана Јовановића Морског Господин који није знао санскрит (Лагуна, 2016)“. Скуп је поздравио академик Радоје Чоловић, председник Српског лекарског друштва.О књизи су говорили: Др Зоран Вацић, председник Секције за историју медицине Српског лекарског друштва, др Владимир Сакач, председник Научног друштва за историју здравствене културе Војводине, Олга Марковић, музејски саветник Музеја позоришне уметности, у пензији, Дејан Михаиловић, уредник у издавачкој кући Лагуна и Проф. др Снежана Вељковић, аутор књиге.

Предавање: Историја пловидбе Ђердапском клисуром

17. фебруар 2017. у 17 часова, Библиотека 'Центар за културу' Кладово

Организатори: Библиотека „Центар за културу“ Кладово у сарадњи са Музејом науке и технике - Београд

О значају Сипског канала, почев од његовог прокопавања у време Трајанових припрема за рат против дачанског краља Децебала, о свечаном отварању (27. септембар 1896. године), о значају Сипске локомотивске вуче, раду Ђердапске речне управе, Србији на Дунаву у првој половини 19. века, потопљеним савезничким бродовима као подводно културно наслеђе I светског рат говорили су: мр Гордана Каровић, музејски саветник Музеја науке и технике Београд и др Милан Гулић, научни сарадник Института за савремену историју, Београд.

Предавање: Др Лазар Стевановић – живот и прикљученија

14. фебруар 2017. у 18 часова, Галерија науке и технике САНУ

У оквиру програма изложбе Великани српске медицине, којом се обележавају два јубилеја - 175 година САНУ и 145 година Српског лекарског друштва, др Зоран Вацић, председник Секције за историју медицине СЛД одржао је предавање: Др Лазар Стевановић (1834 - 1890) – живот и прикљученија“. Др Лазар Стевановић је био окружни физикус и начелник Санитетског одељења Министарства унутрашњих дела Краљевине Србије (1888 – 1890), хонорарни професор Антропологије са хигијеном у Учитељској школи и професор Дијететике у Богословији. У Другом српско-турском рату био је први управник Велике војне болнице у Нишу. Био је члан СЛД од оснивања и члан Српског ученог друштва. Објавио је више од 50 радова из области хигијене и четири књиге.


Пројекција медицинских филмова снимљених 1946/47.

9. фебруар 2017. у 17 часова, Галерија науке и технике САНУ

У оквиру програма изложбе Великани српске медицине, којом се обележавају два јубилеја - 175 година САНУ и 145 година Српског лекарског друштва, одржана је пројекција медицинских филмова снимљених 1946/47:

- Ресекција желуца (Билрот ИИ) - оператор проф. др Миливоје Костић

- Операција тумора кичмене мождине - оператор доц. др Слободан Костић

- Операција карцинома клиториса - оператор др Добривоје Лукић

Филмови су снимљени под руководством проф. др Александра Ђ. Костића; а само снимање и обраду филма извршио је Коста Новаковић. Филмови су из фонда Југословенске кинотеке. Уводну реч је одржала др Јелена Јовановић Симић, аутор изложбе.

Пројекција медицинских филмова снимљених 1946/47.

9. фебруар 2017. у 17 часова, Галерија науке и технике САНУ

У оквиру програма изложбе Великани српске медицине, којом се обележавају два јубилеја - 175 година САНУ и 145 година Српског лекарског друштва, одржана је пројекција медицинских филмова снимљених 1946/47:

- Ресекција желуца (Билрот ИИ) - оператор проф. др Миливоје Костић

- Операција тумора кичмене мождине - оператор доц. др Слободан Костић

- Операција карцинома клиториса - оператор др Добривоје Лукић

Филмови су снимљени под руководством проф. др Александра Ђ. Костића; а само снимање и обраду филма извршио је Коста Новаковић. Филмови су из фонда Југословенске кинотеке.

Уводну реч је одржала др Јелена Јовановић Симић, аутор изложбе.

Предавање: Зашто нам је Тесла потребан

7. фебруар 2017. у 19 часова

Предавање је уаказало на битне чиниоце и аспекте животног и научног развојног пута Николе Тесле који га чине инспиративним и значајним за човека данашњице. Виши кустос у Музеју науке и технике у Београду, Зорица Циврић, у свом излагању, посветила је пажњу његовим револуционарним проналасцима и изумима који су трајно утицали на човечанство као што су обртно магнетно поље, полифазни систем, асинхрони мотор, Теслин трансформатор, систем преноса електричне енергије на даљину. Публици су представљене и околности у којима се Тесла бавио својим истраживањима, да на основу предочених услова направи поређење са савременим цивилизацијским, технолошким околностима и донесе закључак о месту научног и идеалистичког прегалаштва.
 

Предавање др Јована Николића

3. фебруар 2017. у 18 часова, Галерија науке и технике САНУ

У оквиру програма изложбе Великани српске медицине”, којом се обележава 175 година САНУ и 145 година Српског лекарског друштва, проф. др Јован Николић  је одржао предавање:

„Допринос наших научника у откривању узрока балканске ендемске нефропатије и тумора горњег уротела“.

Предавање о животу и делу Владана Ђорђевића

26. јануар 2017. у 17 часова, Галерија науке и технике САНУ

У оквиру програма изложбе Великани српске медицине”, ауторка изложбе др Јелена Јовановић Симић одржала је предавање:

„Живот и дело Владана Ђорђевића (1844 - 1930)'

Децембарски циклус предавања: Метеорологија - наука за сва времена

„Од Коперника до коперниканског принципа - кратка историја астрономије“

Циклус предавања посвећен је развоју астрономске мисли о 'центру свемира' од геоцентричног и хелиоцентричног система, до описа васионе као целине 'исте у свакој тачки и у ком год правцу погледали'.

Говориће се и о великој дебати – да ли је Млечни пут само једна међу милијардама посматраних галаксија као и како би, на основу савремених астрономских сазнања, требало да изгледа наша галаксија за неког далеког посматрача? Постоје ли алтернативе прихваћеном космолошком моделу Великог праска и шта овај модел значи за судбину свемира? Која су савремена астрономска открића а на која питања одговоре још увек чекамо?

5. децембар 2016. у 19 часова

СУНЧЕВ СИСТЕМ: НЕКАД И САД, доц. др Бојан Новаковић (Катедра за астрономију, Математички факултет, Универзитет у Београду)

12. децембар 2016. у 19 часова

ПРЕДАВАЊЕ НАША ГАЛАКСИЈА - МЛЕЧНИ ПУТ, проф. др Дејан Урошевић (Катедра за астрономију, Математички факултет, Универзитет у Београду)

19. децембар 2016.у 19 часова

ВЕЛИКА ДЕБАТА И РАЂАЊЕ ВАНГАЛАКТИЧКЕ АСТРОНОМИЈЕ, доц. др Бојан Арбутина (Катедра за астрономију, Математички факултет, Универзитет у Београду)

26. децембар 2016. у 19 часова

ОД ВЕЛИКОГ ПРАСКА ДО ВЕЛИКОГ ХЛАЂЕЊА, проф. др Тијана Продановић (Департман за физику, Природно-матаматички факултет, Универзитет у Новом Саду)

Новембарски циклус предавања: Метеорологија - наука за сва времена

МЕЂУСПРАТ - САЛА „КУЛА“, Скендер-бегова 51

Циклусом „МЕТЕОРОЛОГИЈА – НАУКА  ЗА СВА ВРЕМЕНА“ предавачи ће покушати да одговоре на питања: Како клима зависи од нас а како ми зависимо од климе? Шта су природне климатске варијације и који су антропогени утицаји на промене? Каква је била клима у прошлости? Шта је Сунчев ветар? Какав је значај гасова са ефектом стаклене баште?

7. новембар 2016. у 19 часова

ПУТОВАЊЕ ВРЕМЕНА КРОЗ ВРЕМЕ, Мр Наталија Јанц, дипл. метеоролог

Теме предавања: Приказ проналазака првих метеоролошких инструмената. Пут развоја мисли и дела у метеорологији у Србији од просветитеља, оснивања Метеоролошке опсераваторије до Милутина Миланковића. Утицај климатолошких промена на историјске догађаје.

14. новембар 2016. у 19 часова

ВРЕМЕ И КЛИМА НА ЗЕМЉИ – ЈУЧЕ, ДАНАС И СУТРА, Проф. др Миливој Гаврилов, дипл.метеоролог

Садржај: Метеорологија, порекло и дефиниција. Историјски преглед. Атмосфера. Шта су то време и клима? Светска метеоролошка организација. Природне варијације климе. Антропогени утицаји. Време и клима код нас.

21. новембар 2016. у 19 часова

ЧОВЕК ИЛИ СУНЦЕ, ПИТАЊЕ ЈЕ САД?, Недељко Тодоровић, дипл. метеоролог

Садржај: Уводне напомене о климатским чиниоцима и модификаторима. Приказ реконструкције климе у прошлости. Веза Сунчеве активности и климе. Значај гасова са ефектом стаклене баште. Периоди циркулације у атмосфереи Земље. Периоди цуркулације Сунчеве активности.

28. новембар 2016. у 19 часова

ДА ЛИ КИША И СНЕГ НАСТАЈУ ИЗ ВРЕЛИНЕ СУНЦА?, Недељко Тодоровић, дипл. метеоролог

Садржај: Енергије Сунца, Земље и човека. Пренос енергије од Сунца до Земље и њено дејство и испољавање у атмосфери Земље. Хемијски састав Сунчевог ветра. Озонске “рупе”. Хипотеза о настанку облака и кише из Сунчевог ветра. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Октобарски циклус предавања: Олимпизам и друштвени прогрес

Скендер-бегова 51 (Улаз из Добрачине 51)

Како начела олимпизма доприносе напретку у друштву, како друштво може да подржи спортисте и тимове, од чега зависе резултати,  какву улогу у том процесу има наука, шта стоји иза успеха или неуспеха спортиста на Олимпијским играма и да ли је далеки Токио 2020. године већ сасвим близу или су припреме већ одмакле?  

10. октобар у  19 часова

ОЛИМПИЗАМ И УЧЕШЋЕ НА ИГРАМА ОЛИМПИЈАДЕ

Др Бранислав Јевтић, професор Универзитета у Београду на Факултету спорта и физичког васпитања и Др Саша Јаковљевић, професор Универзитета у Београду и декан Факултета спорта и физичког васпитања

17. октобар у  19 часова

ПРЕДРАГ И НЕНАД  МАНОЈЛОВИЋ – ОЛИМПИЈЦИ И ЛИДЕРИ ДРУШТВЕНОГ ПРОГРЕСА

Др Бранислав Јевтић, професор Универзитета у Београду на Факултету спорта и физичког васпитања. Спортски директор и шеф Делегације ОКС на ОИ у Лондону 2012

Сарадници Предрага и Ненада Манојловић

24. октобар у  19 часова

ПРАКСА И ТЕОРИЈА  – НОВИ ОЛИМПИЈСКИ ЦИКЛУС

Др Душко Илић, професор Универзитета у Београду на Факултету спорта и физичког васпитања, научни консултант и тренер олимпијских победника

Др Саша Јаковљевић, професор Универзитета у Београду и декан Факултета спорта и физичког васпитања

31. октобар у 19 часова

СРПСКА ОЛИМПИЈСКА ВРЕДНОСНА АГЕНДА (СОВА) 2020

Др Бранислав Јевтић, професор Универзитета у Београду на Факултету спорта и физичког васпитања. Спортски директор и шеф Делегације ОКС на ОИ у Лондону 2012

Др Душко Илић, професор Универзитета у Београду на Факултету спорта и физичког васпитања, научни консултант и тренер олимпијских победника

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јунски циклус предавања: ПОЛИМЕРИ СВУДА ОКО НАС

Скендер-бегова 51 (Улаз из Добрачине 51)

Шта је заједничко за ДНК, кератин, пиво, подмлађивање, патике и пластичне кесе? Предавачи са Хемијског факултета Универзитета у Београду упутиће нас у полимере – једињења најшире, а сваким даном све шире и разноврсније примене са којима смо свакодневно у контакту и од којих смо и сами, делом сачињени.

6. јуни у 19 часова

Протеини: влакна и лопте - од структуре до улоге, др Љуба Мандић, Катедра за биохемију

13. јуни у 19 часова

Необичне и обичне употребе угљених хидрата - чему дугујемо укус хране?, др Зоран Вујчић, , Катедра за биохемију

20. јуни у 19 часова

Наноформе угљеника - полимери или не?, др Драгана Милић, Катедра за органску хемију

27. јуни у 19 часова

Полиуретани у спорту – материјал за шампионе, др Горан Роглић, Катедра за примењену хемију

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Предавањe: Како одржавати и задржавати музејску публику

27. мај 2016. у 14 сати, Скендер-бегова 51 (Улаз из Добрачине 51)

Предавач: др Милица Божић Маројевић, генерални секретар Центра за музеологију и херитологију

Последње предавање у склопу циклуса Савремене кустоске праксе кроз призму нове музеологије биће посвећено раду са публиком. Како комуницирати баштину, како заинтересовати посетиоце да дођу у музеј и још важније - како их мотивисати да буду верна публика која се враћа, разматраће се кроз бројне примере добре праксе. Кроз практичан рад након предавања, креираће се план развоја публике и стратегије презентације изложби.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Предавањe: Управљање збиркама и коришћење наслеђа

13. мај 2016. у 14 сати, Скендер-бегова 51 (Улаз из Добрачине 51)

Предавач: др Милица Божић Маројевић, генерални секретар Центра за музеологију и херитологију

На трећем предавању у склопу циклуса Савремене кустоске праксе нове музеологије разговараће се о (зло)употреби наслеђа и управљању збиркама. Пратећи историјски развој колекција, те генезу институционализације музеја, говориће се и о предметима прибављеним пљачком, освајањима, ратним пленом и поклонима. Разматрање савремених управљачких модела биће увод у проблеме креирања и неговања (верне) публике.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Предавањa: Хидротехничко наслеђе Војводине

11. мај 2016. у 18 сати, Скендер-бегова 51 (Улаз из Добрачине 51)

БАЧКИ КАНАЛ –  НАСЛЕЂЕ У ФУНКЦИЈИ ТУРИЗМАдр Мирјана Ђекић, етнолог - конзерватор, Покрајински завод за заштиту споменика културе Петроварадин

ГРАДИТЕЉСКО И ХИДРОТЕХНИЧКО НАСЛЕЂЕ војводинеБранислав Милић, етнолог - конзерватор, Завод за заштиту споменика културе Зрењанин

С обзиром да територија Војводине спада у подручја природе изузетно богата водама, данашњој уређености водног режима претходили су бројни хидротехнички подухвати једнако везани како за омогућавање безбедне пловидве, тако и за одбрану од поплава. За те потребе је од почетка 18. па све до друге половине 20. века подигнут велики број устава, бродских преводница и црпних станица на парни и дизел погон, од којих је добар део очуван, а један део још у функцији првобитне намане. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Предавање: Од 'музеја храма' до 'музеја форума', нови музеолошки интерпретативни модели

6. мај 2016. у 13 сати, Скендер-бегова 51 (Улаз из Добрачине 51)

Предавач: др Милица Божић Маројевић, генерални секретар Центра за музеологију и херитологију

На другом предавању у оквиру серијала 'Савремене кустоске праксе кроз призму нове музеологије' разговараћемо о новим музеолошким интерпретативним моделима којима се музеј од (пасивног) храма претвара у (активни) форум и постаје истински значајан друштвени актер. С тим у вези, осврнућемо се и на промењену улогу музејског предмета у 'музејима без зидова' и оним без предмета, на значај истраживања, тумачења, испитивања контекста и, коначно, изложбене презентације.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Предавање: Инустријско наслеђе Србије 1804-1918.

4. мај 2016. у 18 сати, Скендер-бегова 51 (Улаз из Добрачине 51)

Предавач: мр социологије рада Владимир Анђелковић

Предавањe је организовано у склопу изложбе Индустријско наслеђе Србије, фотографа-документариста из Завода за заштиту споменика културе, чланова Секције фотографа Друштва конзерватора Србије.

+ Промоција публикације ПРЕПОРУКЕ за стварање и управљање дигиталном фото-документацијом у институцијама заштите културног наслеђа Србије (уредници: Марија Аћимовић, Снежана Неговановић)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Предавање: Постулати нове музеологије

22. април 2016. у 13 сати, Скендер-бегова 51 (Улаз из Добрачине 51)

Предавач: др Милица Божић Маројевић, генерални секретар Центра за музеологију и херитологију

У првом од четири предавања у склопу циклуса Савремене кустоске праксе кроз призму нове музеологије бавићемо се суштином кустоског посланства у савременом тренутку. Покушаћемо да откријемо шта то значи бити кустос који прати и примењује постулате нове музеологије и које резултате можемо тако да постигнемо. Такође, кроз примере успешних изложби и пројеката у Србији и у свету доћи ћемо до закључка где се тренутно налазимо у оквирима међународне музеологије, где предњачимо, где заостајемо, те како убудуће унапређивати наше кустоско деловање.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Предавање: Музика - лек без нежељених ефеката?

11. април 2016. у 18 сати, Скендер-бегова 51 (Улаз из Добрачине 51)

Модератори и предавачи: Проф. др Предраг М. Митровић, кардиолог, Ургентни центар, Клинички центар Србије, Београд и Мр Александра Паладин, музиколог, Радио Београд 1, РТС.

Гости предавачи: Мр Вера Миланковић, композитор, Факултет музичке уметности, Универзитет уметности у Београду и Гордана Ачић, психолог, музички педагог, МШ Војислав Вучковић, Београд

Савремена медицинска истраживања показују да се музика може применити као лек. Чему је овај лек намењен: снижава крвни притисак, оптимизује срчани рад, смањује појаву кардиоваскуларних обољења и болести дисајних путева, снижава вредности шећера у крви код дијабетичара, смањује смртност од кардиоваскуларних болести и побољшава опште здравствено стања организма, посебно код особа са кардиоваскуларним болестима.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Промоција књиге Питера Ван Менша 'КА МЕТОДОЛОГИЈИ МУЗЕОЛОГИЈЕ'

8. април 2016. у 13 сати, Скендер-бегова 51 (Улаз из Добрачине 51)

На промоцији књиге ће говорити:

- др Драган Булатовић, Управник Центра за музеологију и херитологију и професор Филозофског факултета Универзитета у Београду, 

- др Милица Божић Маројевић, генерални секретар Центра за музеологију и херитологију и
- мр Соња Зимонић, директор Музеја науке и технике.

„Ка методологији музеологије“ је докторска дисертација Питера Ван Менша одбрањена у Загребу 1992. године. У време када се појавила, била је храбар подухват јер је у академске оквире увела нове моделе за решавање проблема управљања музејским институцијама.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Трибина: АУТОРСКИ ПОГЛЕД: ОД ПРВОГ ОМОТА ПЛОЧЕ ДО ИЗЛОЖБЕ ИСТОЧНО ОД РАЈА

23. март 2016. у 18 сати, Скендер-бегова 51 (Улаз из Добрачине 51)

Десета трибина у оквиру изложбе “ЈУГОТОН – ИСТОЧНО ОД РАЈА /1947-1991/” под називом 'АУТОРСКИ ПОГЛЕД: ОД ПРВОГ ОМОТА ПЛОЧЕ ДО ИЗЛОЖБЕ ИСТОЧНО ОД РАЈА'. На трибини ће говорити аутори изложбе Сања Бахрах Криштофић и Марио Криштофић.

Аутори изложбе 'ЈУГОТОН – ИСТОЧНО ОД РАЈА /1947-1991/' су Сања Бахрах Криштофић, Маријо Криштофића (Уметничка организација Култура умјетности, Загреб) и Жељко Стакларевић (Технички музеј, Загреб).

Улаз је слободан

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Трибина: МУЗИКА И ПОЛИТИКА У СФРЈ

17. март 2016. у 18 сати, Скендер-бегова 51 (Улаз из Добрачине 51)

Девета трибина у оквиру изложбе “ЈУГОТОН – ИСТОЧНО ОД РАЈА /1947-1991/” под називом 'МУЗИКА И ПОЛИТИКА'. На трибини ће говорити Саша Стојановић, визуелни уметник, перформер и активиста.

Аутори изложбе 'ЈУГОТОН – ИСТОЧНО ОД РАЈА /1947-1991/' су Сања Бахрах Криштофић, Маријо Криштофића (Уметничка организација Култура умјетности, Загреб) и Жељко Стакларевић (Технички музеј, Загреб).

Улаз је слободан

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Трибина: НАСТАНАК МУЗИЧКОГ СПОТА И УТИЦАЈ MTV ЕСТЕТИКЕ

16. март 2016. у 18 сати, Скендер-бегова 51 (Улаз из Добрачине 51)

Осма трибина у оквиру изложбе “ЈУГОТОН – ИСТОЧНО ОД РАЈА /1947-1991/” под називом 'НАСТАНАК МУЗИЧКОГ СПОТА И УТИЦАЈ MTV ЕСТЕТИКЕ'. На трибини ће говорити Милутин Птеровић, режисер.

Аутори изложбе 'ЈУГОТОН – ИСТОЧНО ОД РАЈА /1947-1991/' су Сања Бахрах Криштофић, Маријо Криштофића (Уметничка организација Култура умјетности, Загреб) и Жељко Стакларевић (Технички музеј, Загреб).

Улаз је слободан

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Трибина: КАКО СМО ПРОПЕВАЛИ

9. март 2016. у 18 сати, Скендер-бегова 51 (Улаз из Добрачине 51)

Седма трибина у оквиру изложбе “ЈУГОТОН – ИСТОЧНО ОД РАЈА /1947-1991/” под називом 'СУБЈЕКТИВНО ОКО ОБЈЕКТИВА'. На трибини ће говорити Иван Ивачковић, рок публициста.

Аутори изложбе 'ЈУГОТОН – ИСТОЧНО ОД РАЈА /1947-1991/' су Сања Бахрах Криштофић, Маријо Криштофића (Уметничка организација Култура умјетности, Загреб) и Жељко Стакларевић (Технички музеј, Загреб).

Улаз је слободан

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Мартовски циклус предавања: ЕВОЛУЦИОНА ГЕНЕТИКА

Скендер-бегова 51 (Улаз из Добрачине 51)


7. март 2016. у 19 часова

'Еволуција идеје о еволуцији врста - и какве везе генетика има с тим?'

др Драгана Милановић, професор Филолошке гимназије у Београду

14. март 2016. у 19 часова

'Еволуциона генетика човека'

Предавач др Биљана Стојковић

Биолошки факултет Универзитета у Београду

21. март 2016. у 19 часова

'Еволуционе теорије старења'

Предавач Мирко Ђорђевић

Институт за биолошка истраживања Београд

28. март 2016. у 19 часова

'Форензичка генетика'

Предавач др Оливер Стојковић

Медицински факултет Универзитета у Београду

***

Еволуциона генетика је област савремене биолошке науке настала половином двадесетог века стапањем Дарвинове теорије еволуције и генетике. Еволуциона теорија, у којој је механизам наслеђивања особина постао познат, спремно је дочекала откриће секундарне структуре ДНК и пратећу експлозију нових сазнања из области молекуларне биологије и геномике. Истраживања у оквиру ових области омогућила су, између осталог, да се темељно тестирају претпоставке Дарвинове теорије с половине 19. века.

У оквиру овог циклуса предавања еволуциони биолози говориће о историји идеја о еволуцији и наслеђивању особина, еволуцији људске врсте, о еволуцији старења и о еволуционој генетици као теоријском оквиру за тумачење форензичких налаза.

Адреса: Скендер-бегова 51

Улаз је слободан

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Трибина: ПОСЕБНО ПАКОВАЊЕ

2. март 2016. у 18 сати, Скендер-бегова 51 (Улаз из Добрачине 51)

Седма трибина у оквиру изложбе “ЈУГОТОН – ИСТОЧНО ОД РАЈА /1947-1991/” под називом 'СУБЈЕКТИВНО ОКО ОБЈЕКТИВА'. На трибини ће говорити Мома Рајин, ликовни и музички критичар.

Аутори изложбе 'ЈУГОТОН – ИСТОЧНО ОД РАЈА /1947-1991/' су Сања Бахрах Криштофић, Маријо Криштофића (Уметничка организација Култура умјетности, Загреб) и Жељко Стакларевић (Технички музеј, Загреб).

Улаз је слободан

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Трибина: СУБЈЕКТИВНО ОКО ОБЈЕКТИВА

24. фебруар 2016. у 18 сати, Скендер-бегова 51 (Улаз из Добрачине 51)

Шеста трибина у оквиру изложбе “ЈУГОТОН – ИСТОЧНО ОД РАЈА /1947-1991/” под називом 'СУБЈЕКТИВНО ОКО ОБЈЕКТИВА'. На трибини ће говорити Горанка Матић, позната београдска фотографкиња.

Аутори изложбе 'ЈУГОТОН – ИСТОЧНО ОД РАЈА /1947-1991/' су Сања Бахрах Криштофић, Маријо Криштофића (Уметничка организација Култура умјетности, Загреб) и Жељко Стакларевић (Технички музеј, Загреб).

Улаз је слободан

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Трибина: ИСТОЧНО ОД КРАЈА

17. фебруар 2016. у 18 сати, Скендер-бегова 51 (Улаз из Добрачине 51)

Пета трибина у оквиру изложбе “ЈУГОТОН – ИСТОЧНО ОД РАЈА /1947-1991/” под називом 'ИСТОЧНО ОД КРАЈА'. На трибини ће говорити Дејан Цукић, познати београдски музичар.

Аутори изложбе 'ЈУГОТОН – ИСТОЧНО ОД РАЈА /1947-1991/' су Сања Бахрах Криш

Контакт

Слободанка Шибалић, кустос
Центар за едукацију
slobodanka.sibalic@muzejnt.rs
тел: 3037 851

Музеј организује предавања из различитих области науке и технике која су обједињена у тематске циклусе и намењена  разноврсној публици.

Предавања се одржавају сваког понедељка, а предавачи су стручњаци из разних области.