Актуелне изложбе

21. децембар  2016. - 28. фебруар 2017.

Галерија науке и технике САНУ, Ђуре Јакшића 2

Изложба 'Великани српске медицине

Изложбу приређују:Галерија науке и технике Српске академије наука и уметности, Музеј науке и технике, Српско лекарско друштво

Изложбом Српска академија наука и уметности, Музеј науке и технике и Српско лекарско друштво обележавају два јубилеја – 175 година Српске академије наука и уметности (2016) и 145 година Српског лекарског друштва (2017). Кроз представљање личности истакнутих лекара у Србији у XIX, XX и XXI веку, изложба приказује развој медицинских наука почев од првих активности у Српском ученом друштву, преко разгранавања научног рада у оквиру Српског лекарског друштва (1872), Медицинског факултета Универзитета у Београду (1920) и Одељења медицинских наука Српске академије наука и уметности (1947).


16. децембар  2016. - 8. јануар 2017.

Галерија Александар Деспић 

Изложба 'Државна штампарија у Србији - први и последњи дани (1831-2003

Изложбом истичемо историјски значај Књажеско-Србске Књигопечатње – прве државне штампарије у Србији, основане 1831. године. Штампарија је имала велики утицај на културни развој младе српске државе, посебно у оквирима просветитељске мисије коју је спроводила држава  и велики број истакнутих појединаца. Посетиоци ће имати прилику да се упознају са променама до којих је довео изум модерног штампарства, као прве технологије масовне комуникације још од 15. века, а посебно његовом развоју у 19. веку. Правни наследник Државне штмапарије, БИГЗ, престао је да постоји као државно предузеће 2003. године, па се тиме завршила 172 године дуга историја прве српске државне штампарије. Ове године би прва државна штампарија у Србији обележила 185 година рада.


2. децембар  2016.

Галерија Александар Деспић - А. Д. галерија

Перформанс 'Отисци/Склапање/Расклапање/Утисци' Драгане Огњеновић

Перформансом „Отисци/Склапање/Расклапање/Утисци“ Драгана Огњеновић, модна дизајнерка и сликарка, користећи технике стварања одевног предмета, звук и видео рад, указује на сложени процес обликовања личног и друштвеног идентитета. Prostor Galerije, dimenzije i atmosferu, definišu elementi performansa – procesi rasklapanja i sklapanja modnog događaja. Uz zvučnu podlogu i video rad, posetioci postaju belo platno na koje se otiskuju elementi performansa, mentalni zapis koji menja njihov tok memorije, ostavljajući na i u njima jedinstveni otisak i utisak koji može da proširi identitet posetioca.
U uvodu u performans orguljašica Olga Đorđević izvešće kompoziciju J. S. Baha Tokata i Fuga u de-molu. Ova kompozicija je dobar primer vrhunskog kontrapunktskog rada – veštine sjedinjavanja više glasova prema zakonima harmoničnosti. Slične veštine se koristi i u modnom dizajnu.


3. октобар - 27. октобар  2016.


Х означава место

Тама

Изложба „ТАМА“, аутора Предрага Царановића, скулптора, дизајнера, редизајнера и историчара уметности. Изложба покреће низ питања као што је апсолутно поверење у науку и у музеолошку праксу, артефаката, као и текстуалних легенди. Инструменти – експонати, својим аутентичним изгледом не доводе у питање веродостојност значења. 


Светлост

Изложба „СВЕТЛОСТ“, аутора Наталије Јеленковић, магистра математике. Аутор каталошког дела је Душан Петровић, виши кустос Музеја науке и технике у Београду. Изложбом је представљена историја научних разматрања, као и научници који су истраживали светлост те доказивали њено постојање, природу, примену и значај у простору и времену. 


Фестивал С.У.Т.Р.А.

Фестивал „С.У.Т.Р.А., аутора Ивана Станића, кустоса Музеја науке и технике у Београду. Фестивал представља уметнике, институције, концепте и пројекте, који истражују везу уметности, науке и технологије кроз изложбу, разговоре, презентације и интерактивне радионице. Фестивал С.У.Т.Р.А. је иницијатива Музеја науке и технике за поновно покретање фестивала уметности и науке у Београду. Фестивал истражује граничења, спајања, прожимања и сажимања технологије и уметности, анимирајући друштво у циљу развоја науке и уметности, представљајући научна и технолошка достигнућа кроз уметност, указујући на то да су наука и уметност незаобилазни део свакодневице, да оно што је данас научни или уметнички експеримент С.У.Т.Р.А. може постати свакодневица.

Учесници: Наташа Теофиловић, Хрвоје Хиршл (Хрватска), Добривоје Милијановић, Крис Брукмајер (Аустрија), Драшко Аџић, Романа Бошковић, raum.null (Аустрија/Србија), Just Machine, Вукашин Станчевић, Група О, Нина Тодоровић, Стеван Којић, Изванредни Боб, Светлана Мараш, Исидора Фићовић, Дејан Врачаревић, Тијана Раденковић, Урош Крчадинац, Милена Чукић, Вељко Поткоњак, Јасна Јовићевић, Миљана Милојевић, Музеј савремене уметности Војводине, Центар за промоцију науке, Институт Михаило Пупин и Технички факултет Нови Сад.

Овде можете преузети програм Фестивала С.У.Т.Р.А.>>


16. септембар - 30. септембар  2016.

Галерија Александар Деспић - А. Д. галерија

Теслин светски систем

Изложба „Теслин светски систем“, аутора Зорице Циврић, музејског саветника, посвећена је достигнућима Николе Тесле на пољу бежичног преноса енергије.20. маја - 5. јун  2016.

Галерија Александар Деспић - А. Д. галерија

Индустријско наслеђе

Изложба „Индустријско наслеђе“, Музеја науке и технике, посвећена је индустријском и техничком наслеђу на територији Србије.

21. мај, Ноћ музеја

Одељење Музеј српског лекарског друштва

И здрави и лепи

Музеј представља више од историје медицине – кроз оригинална паковања лекова, медицинске апарате, средства за личну хигијену и козметичке производе јаснију слику о некадашњим идеалима лепоте и здравља.


26. април - 5. јун  2016.

Галерија Александар Деспић - А. Д. галерија

Индустријско наслеђе Србије

Изложба фотографија „Индустријско наслеђе Србије“, фотографа-документариста из Завода за заштиту споменика културе, чланова Секције фотографа Друштва конзерватора Србије, посвећена је индустријском и техничком наслеђу на територији Србије.


18 - 19. април  2016.

Дани Београда - Савска променада

Са Београдских река

На традиционалном манифестацији 'Данима Београда' Музеј науке и технике ће се представити са изложбом уметничких и историјских фотографија 'Са београдских река - Збирка речног бродарства Музеја науке и технике', на Савској променади, између две пасареле.


2 - 8. децембар 2015.
10 - 31. март 2016.

Музеј науке и технике, Скендер-бегова 51

Галерија Александар Деспић - А. Д. галерија

Стакло

Изложба „Стакло“ посвећена је историјском развоју технологије производње стакла као материјала, како природног тако и индустријског порекла, на територији Србије. Изложба је прва у низу изложби Музеја науке и технике планираних у циљу промоције новоформираног стручног Одсека материјали и технологијa, као и да се посетиоцима приближи значај и разноврсност материјала и технологије у савременом свету. 

1. март - 1. април 2016.

Регионални музеј Добој, Видовданска, Добој, Босна и Херцеговина

Геодезија - зашто, како, чиме?

Изложени експонати представљају различите технике и врсте мерења у геодезији и документују ширу епоху развоја геодетских инструмената и њихов допринос у процесу одређивања и представљања облика Земље. Изложени експонати (датовани од средине 19. до друге половине 20. века) пружају информације о разноликости у врстама материјала од којих су израђени, величини и облицима, наменама - од једноставних размерника за мерење дужина на картама до компликованих уређаја за мерење убрзања силе теже и одређивање положаја тачака применом вештачких земљиних сателита.


28. децембар 2015 - 29. фебруар 2016.

Музеј науке и технике, Скендер-бегова 51

Галерија Александар Деспић - А. Д. галерија

Тифус 1915.

Изложбом „Тифус 1915. године“ Музеј обележава стогодишњицу страдања српског народа током епидемије тифуса у Првом светском рату, која се разбуктала почетком 1915. године.

У историји ратних зараза епидемија тифуса у Србији 1914/1915. године заузима посебно место јер је, према речима пуковника др Вилијама Хантера (William Hunter, 1861–1937), шефа британске војномедицинске мисије у Србији и једног од најзаслужнијих људи за њено сузбијање, била „најнаглија епидемија у настанку, најбржа у пропагацији, највећа у интензитету и најбрже заустављена од свих епидемија те врсте у историји.“ Епидемија три врсте тифуса - пегавог, повратног и трбушног, разбуктала се почетком 1915. године и однела је око 135.000 живота.

22. децембар 2015 - 31. март 2016.

Музеј науке и технике, Скендер-бегова 51

Југотон - источно од раја /1947-1991/

Изложба је посвећену Југотону – првој и највећој  музичкој издавачкој кући са простора старе Југославије.

Југотон, прва и највећа дискограска кућа некадaшње Југославије, пример је социјалистичког дива популарне културе израслог на темељима индустријализације и модернизације  у раздобљу од 1947. до 1991. године. У својим најбољим данима имао је милионске тираже, уговоре са многобројним домаћим ауторима и извођачима, али и много лиценцних издања, људе са релевантним ауторским каријерама пре и за време рада у Југотону. Фабрика из Дубраве настала је према идејним нацртима архитекте Игора Скопина (такође аутора комплекса суседног Јадран филма). Две велике фабрике забаве делиле су тонски студио Јадран филма, тада најсавременији европски тонски студио, чинећи важну функционалну целину. Југотон је био организован да задовољи све потребе производње, али и високе хумане стандарде радног окружења. У хармонично изграђеним објектима налазило се све, од производње, канцеларија и слушаоница до ресторана, доктора, спортских терена и парка.

Изложба истражује визуелну културу и утицај развоја технологије на дискографску индустрију.14 - 20. децембар 2015.

Музеј науке и технике, Скендер-бегова 51

Галерија Александар Деспић - А. Д. галерија

Матичне ћелије: алхемија 21. века

Изложба „Матичне ћелије: алхемија 21. века“ посвећена је најновијим научним сазнањима о матичним ћелијама, њиховом коришћењу у лечењу одређених обољења, као и здравственим ризицима које носе комерцијално доступне терапије.

Аутор изложбе: Лабораторија за експерименталну хематологију и матичне ћелије, Институт за медицинска истраживања, Универзитет у Београду.


20 - 30. септембар 2015.

Музеј науке и технике, Скендер-бегова 51

Дани евроспке баштине 2015

Традиционална манифестација Дани европске баштине - Индустријско наслеђе у Србији одржава се под слоганом Откријте богаство индустријске баштине Србије! Поред Србије, манифестација се одржава у више од 50 европских земаља, а 2015. година је проглашена годином индустријског и техничког наслеђа. Музеј науке и технике учествује у програму манифестације са својим сталним поставкама и изложбом 'Народно градитељство као инспирација'. За време трајања манифестације улаз у Музеј ће бити бесплатан. 

3 - 30. септембар 2015.

Музеј науке и технике, Скендер-бегова 51

Галерија Александар Деспић - А. Д. галерија

Народно градитељство као инспирација

Изложба истражује присуство мотива народног градитељства у српској уметности.На изложби је ексклузивно представљено преко 100 цртежа, графика, слика и мапа 20 аутора из приватне колекције господина Љуба Маринчића и архивски материјал из збирки Одсека архитектура и градитељство Музеја науке и технике.


10 - 30. август 2015.

Музеј науке и технике, Скендер-бегова 51

Галерија Александар Деспић - А. Д. галерија

Ритмограми 

Музеј је отворио изложбу апстрактних фотографија Ритмограми' немачког уметника Хајнриха Хајдерсбергера, насталих у периоду 1953-1965, у сарадњи са Институтом Хајдерсбергер из Волфсбурга, Немачка. Ове фото-експерименте уметничка критика сматра генеративном и раном медијском уметношћу.

1. јул 2015. - 10. август 2015.

Музеј науке и технике, Скендер-бегова 51

Галерија Александар Деспић - А. Д. галерија

Од Талеса до Тесле

Изложба је посвећена настанку науке о електрицитету и магнетизму са објашњењима доприноса историјских личности које су пресудно утицале на њен развој. Представљени су радови Николе Тесле и других личности и научника, пионира науке о електрицитету и магнетизму: Талеса, Џилберта, Клајста, Френклина, Галванија, Волте, Ерстеда, Ампера, Арагоа, Фарадеја, Максвела и Херца. 

 

16. мај 2015. - 16. јун 2015.

Музеј науке и технике, Скендер-бегова 51

Галерија Александар Деспић - А. Д. галерија

Ретроспективна изложба завршних и награђених студентских радова индустријског дизајна и дизајна ентеријера и намештаја Факултета примењених уметности

На изложби су представљени завршни и награђени радови студената Факултета примењених уметности који су  увек значајне референце и битно утичу на будућност дизајнера. Завршни радови су круна њиховог образовања и преломна тачка после које почиње њихова будућа пројектантска каријера.

Изложба је реализована у сарадњи са Факултетом примењених уметности.

 

16. мај 2015.

Одељење Музеј српског лекарског друштва, Џорџа Вашингтона 19

Кобни мај 1903.

Два револверска зрна, од којих је један извађен из тела краљице, а други пронађен у соби атентата, сведоци су догађаја који је познат у новијој српској историји као „Мајски преврат' када је извршен атентан на краља Александра и краљицу Драгу Обреновић. Револверска зрна се чувају у Збирци Музеја науке и технике - Историја медицине.

23. новембар 2014. године - 15. јануар 2015. године

Музеј науке и технике, Скендер-бегова 51

Први светски рат из фондова научно-техничких музеја Србије

Музеј науке и технике у Београду је, у периоду од 28. новембра до 15. јануара, отворио за посетиоце изложбу „Први светски рат из фондова научно-техничких музеја Србије“ поводом обележавања стогодишњице од почетка Првог светског рата. На изложби је представљено учешће Краљевине Србије у Првом светском рату кроз фондове научно-техничких музеја Србије, путем 265 експоната, фото документације и архивске грађе, од којих су неки први пут представљени јавности.


 

3. - 24. септембар 2014. године
Галерија науке и технике САНУ

Шах-МАРС

Музеј науке и технике у Београду отворио је изложбу „Шах – МАРС“ посвећену приказу и преносу шаховске игре у разним контекстима и путем различитих медија. Централни експонат изложбе је аутоматски шаховски систем „МАРС“  који је 1977. године конструисао наш инжењер електротехнике и шаховски заљубљеник господин Андро Мошић. 
 

18. мај - 31. децембар 2014.

Музеј науке и технике, Скендер-бегова 51

Буди у плусу

Музеј науке и технике и Ерсте банка организовали су интерактивну изложбу за децу о свету новца у периоду од 21. маја 2014. до 11. јануара 2015. године. „Буди у плусу“ је интерактивна изложба Дечјег музеја ZOOM из Беча у сарадњи са Дечјим музејем „FRida & freD “иницирала је ERSTE група и део је програма Спонзорства са додатом вредношћу.

 

13. новембар 2013. - 15. јануар 2014.

Музеј науке и технике, Скендер-бегова 51

Од сумрака до свитања

Изложба Од сумрака до свитања приређена је поводом 120 година електрификације Србије. Годином почетка електрификације сматра се 1893, када је 23. септембра/5. октобра почела да ради прва јавна електрична централа у Србији – термоцентрала на Дорћолу, у Београду. Током четрдесет година рада, пратећи развој града, ова прва централа је доживела бројне промене у проширењу опреме за производњу електричне енергије, што је довело и до изградње нове зграде 1928. У овој згради данас се налази Музеј науке и технике.