Изложба

Стакло – настанак и живот

28. март – 1. април 2018.
 
 
Амбасада Републике Чешке и Амбасада Републике Словачке у сарадњи са Музејем науке и технике - Београд отворили су изложбу „Стакло - настанак и живот“, поводом обележавања 100. годишњице од оснивања Чехословачке.
 
Изложбу чине две поставке. 
Први део је производ непресушне страсти за стаклом DECHEM студија (Праг) и интереса OKOLO групе за несвакидашње представљање уметности и дизајна. Различити професионални приступи теорији и пракси дизајна ове две групе, укомбиновани су у заједнички вођену изложбу која представља саму природу производње стакла, од стварања до многих примена које се налазе свуда око нас. Приказане су све фазе производње и многобројне примене стакла. Стварање стакла је представљено поставком покретне пећи за стакло која омогућава посетиоцима да завире иза кулиса овог сложеног заната. Током радионица професионални дувачи стакла у сарадњи са реномираним дизајнерима ствараће дела која представљају основне технике прављења стакла и откриће неке од тајни производње стакла. У овим импровизацијским радионицама важну улогу ће имати разни сирови материјали и традиционални инструменти који се користе у производњи стакла. Са више од 30 различитих експоната и облика стакла, посетиоцима се даје прилика да виде узорак савремене и историјске употребе овог материјала, од класичних стаклених украса преко дизајнерских и уметничких предмета до практичних употреба овог материјала као што су стаклена вуна, стакло за прозоре и многе друге. 
 
Други део изложбе чини поставка стакла и накита модерног дизајна под називом ' КОРЕЛАЦИЈЕ – НАКИТ СТАКЛО КЕРАМИКА“. Изложба је заједничка презентација Катедре за примењену уметност на Академији уметности и дизајна у Братислави. Презентовани радови често експериментишу са функцијом и материјалима или приказују концептуалне тенденције а сам објекат користе као стваралачко средство или медијум. Код већине радова важну улогу има комуникација и стварање одређеног односа са посматрачем (или директно са носиоцем), често се служе са принципом чулне перцепције и мисаоног доживљаја (напр. звучни накит – објекат или накит „оружје“ утемељено на хаптичном искуству и тренутку и зненадења). Карактеристично је такође интересовање за традиционалне поступке, у комбинацији са новим технологијама и уз примену експериментисања или рециклирања (напр. чаше из серије Decor-struction).
 
У оквиру прве поставке представници чешког студиа Dechem ће демонстрирати како функционише стакларска пећ и како се праве предмети од стакла, што ћете моћи и сами да испробате. Уживо дување стакла ће бити сваког дана у периоду 11-13 ч и 16-19 ч.