„СТАКЛО“

Галерија „Александар Деспић“ – АД галерија

2 – 8. децембар 2015. године

     Изложба Музеја науке и технике „Стакло“ посвећена је историјском развоју технологије производње стакла као материјала, како природног тако и индустријског порекла, на територији Србије.
    Стакло је материјал који је првобитно коришћен у природном стању, а данас се масовно производи. Технологија стакла, његова производња и намена, мењали су се током историје. Данас је његова употреба готово неограничена због његових природних својстава, као и оних која се могу пројектовати у циљу добијања специфичних карактеристика. Без стакла је готово немогуће замислити живот савременог човека.

    На изложби су приказани примери природног стакла, као и музејски експонати из античког, средњовековног и савременог периода израђени од стакла. Историја стакларства у Србији представљена је на примерима стакларе Аврамовац, фабрике стакла Нацка Јовановића из Јагодине, Српске фабрике стакла – Параћин, Индустрије стакла – Панчево и компаније Сваровски, као и технологије које су коришћене приликом његове израде и обликовања.

    Изложба је прва је у низу изложби Музеја науке и технике планираних у циљу промоције новоформираног стручног Одсека материјали и технологијa, као и да се посетиоцима приближи значај и разноврсност материјала и технологије у савременом свету. 

Аутор изложбе: Зоран Левић

Аутор поставке: Марко Јовановић