„Шах – МАРС“

Изложба Музеја науке и технике у Галерији науке и технике САНУ

3. - 24. септембар 2014. године

 

Музеј науке и технике у Београду отворио је изложбу „Шах – МАРС“ посвећену приказу и преносу шаховске игре у разним контекстима и путем различитих медија.

Централни експонат изложбе је аутоматски шаховски систем „МАРС“  који је 1977. године конструисао наш инжењер електротехнике и шаховски заљубљеник господин Андро Мошић. На изложби ће бити приказан историјат и технички изазови развоја овог система, као и битни догађаји у шаховском спорту тога времена.

У оквиру теме изложбе - примене рачунара у шаху - издвајамо презентацију шаховског програма „Achilles“, др професора Владана Вучковића, професора на Електронском факултету у Нишу.

 „МАРС“ је до краја прошлог века био један од најнапреднијих шаховских семафорских система у свету и успешно је коришћен на великим светским и домаћим такмичењима и шаховским олимпијадама. Систем „МАРС“ (MARS - Multifunctional Automatic Running Chess System) аутоматски у реалном времену на великом семафору приказује одигране потезе, тиме омогућујући живо праћење шаховске партије од стране публике, као и њено снимање.

Овај систем коришћен је у мечу Корчној – Спаски у Дому Синдиката 1977. године у Београду, у Москви у мечу за светског првака Карпов – Каспаров 1985. године, у Техерану 2000. године у финалу светског првенства ФИДЕ у мечу Ананд – Широв и у многим другим чувеним шаховским партијама.

 

Аутори поставке:

Саша Шепец, кустос Музеја науке и технике и

Андро Мошић, инжењер електротехнике, конструктор система „МАРС“.

 

Реализација изложбе:

Музеј науке и технике - Београд

Галерија науке и технике САНУ

 

ГАЛЕРИЈА НАУКЕ И ТЕХНИКЕ САНУ

Ђуре Јакшића 2, Београд

gnt@sanu.ac.rs

www.sanu.ac.rs

 

Контакт

Иван Станић
кустос Одељења комуникација
ivan.stanic@muzejnt.rs
тел: 3037 851