Галерија „Александар Деспић“ – А.Д. галерија 
10 - 30. август 2015. године

РИТМОГРАМИ

Изложба апстрактних фотографија Ритмограми немачког уметника Хајнриха Хајдерсбергера, насталих у периоду 1953-1965, реализована је у сарадњи са Институтом Хајдерсбергер из Волфсбурга, Немачка.

 Ритмограми немачког уметника Хајнриха Хајдерсбергера (Heinrich Heidersberger, 1906 - 2006) су апстрактне фотографије снимљене помоћу специјално конструисанe машине. Хајдерсбергер је своје фотографије назвао ритмограмима, а механички аналогни рачунар који је конструисао Pendelmaschine или машина-клатно, касније ритмограф. Уређај ради тако да његова четири клатна померају светлосну тачку за време трајања експозиције. Називом је позајмљен из области музике, и реч је о хармоничним композицијама које се базирају на одређеном односу фреквенција клатна. Ове фото-експерименте уметничка критика сматра генеративном и раном медијском уметношћу. Серија фотографија Ритмограми, још је у време свог настанка побудила је велико интересовање. Француски уметник Жан Кокто (Jean Cocteau) писао је о њима, немачка ТВ станица Судвестфунк (Südwestfunk) користила је један ритмограм као свој лого током 60-их година прошлог века.

Хајнрих Хајдерсбергер је одрастао у Аустрији. Од 1928. до 1931. године живео је у Паризу, где је студирао сликарство на École Moderne Fernand Léger и склопио пријатељства са многим надреалистима. Крајем 1940-их објавио је своје прве репортаже, између осталог у немачком часопису Штерн (Stern). Године 1961. преселио се у Волфсбург (Wolfsburg), у Немачкој, где је фотографијом документовао живот брзорастућег индустријског града. Фотографски опус Хајнриха Хајдерсбергера разнолик је и креће се од архитектонске и индустријске до апстрактне и документарне фотографије. Хајдерсбергерова дела налазе се у светским музејима, међу осталима у Музеју модерне уметности (МоМА) у Њујорку. 2008. године Музеј уметности из Волфсбурга (Kunstmuseum Wolfsburg) приредио му је велику ретроспективну изложбу. Институт Хајдерсбергер (Heidersberger Institute) основан је 2002. године и налази се у уметниковом некадашњем атељеу у дворцу Волфсбург. Посвећен је истраживању и објављивању рада Хајнриха Хајдерсбергера.

Аутори изложбе: Бернд Родријан и Бенџамин Хајдерсбергер

>