Галерија „Александар Деспић“ – А.Д. галерија 
1. јул - 10. август 2015. године

ОД ТАЛЕСА ДО ТЕСЛЕ

Изложба Од Талеса до Тесле посвећена је настанку науке о електрицитету и магнетизму са објашњењима доприноса историјских личности које су пресудно утицале на њен развој.

Изложба садржајем прати развој науке од античког доба и првих запажања појаве електрицитета до доба када је у последњој деценији 19. века Тесла изумео методе преноса енергије на даљину. Захваљујући Теслином раду остварен је пренос електричне енергије на даљину путем проводника, који се до данас користи у непромењеном виду, као и пренос радио сигнала. Његови примењени изуми и визија „Светског  бежичног система“, темељ су савремених технологија телекомуникација и развоја бежичног преноса снаге.

На изложби су представљени радови Николе Тесле и других личности и научника, пионира науке о електрицитету и магнетизму: Талеса, Џилберта, Клајста, Френклина, Галванија, Волте, Ерстеда, Ампера, Арагоа, Фарадеја, Максвела и Херца. Последњи у историјском низу је Теслин рад на преносу енергије (индукциони мотор и примена патената на Нијагари) и бежичном преносу сигнала и већих снага (радио, експерименти у Колорадо Спрингсу и на Лонг Ајленду).

Чланак Николе Тесле „Свет чуда који ће створити електрицитет“ објављен 9. септембра 1915. године послужио је као инспирација за ову изложбу. У уводном делу чланка, који је постао познат као „Бајка о електрицитету“  наведена Теслина мисао је и порука изложбе: „Ко год жели да у потпуности схвати величину нашег доба треба да проучи историју електрицитета“. Никола Тесла увод закључује реченицом „десило се немогуће, превазиђени су и најсмелији снови, а запрепашћени свет се пита шта ће бити даље“.

Аутор изложбе: Зорица Циврић

Аутор поставке: Марко Јовановић