Музеј науке и технике, Скендер-бегова 51
Галерија Александар Деспић - А. Д. галерија

„ЈУГОТОН - ИСТОЧНО ДО РАЈА /1947-1991/“

децембар 2015 – 31. март 2016.


Организатор:   Музеј науке и технике – Београд

У сарадњи: Технички музеј Загреб – Хрватска и Уметничка организација Култура Умјетности, Хрватска

Музеј науке и технике у Београду отворио је изложбу „ЈУГОТОН - ИСТОЧНО ДО РАЈА /1947-1991/“ посвећену Југотону – првој и највећој  музичкој издавачкој кући са простора старе Југославије, која истражује визуелну културу и утицај развоја технологије на дискографску индустрију.

Југотон, прва и највећа дискограска кућа некадaшње Југославије, пример је социјалистичког дива популарне културе израслог на темељима индустријализације и модернизације  у раздобљу од 1947. до 1991. године. У својим најбољим данима имао је милионске тираже, уговоре са многобројним домаћим ауторима и извођачима, али и много лиценцних издања, људе са релевантним ауторским каријерама пре и за време рада у Југотону. Фабрика из Дубраве настала је према идејним нацртима архитекте Игора Скопина (такође аутора комплекса суседног Јадран филма). Две велике фабрике забаве делиле су тонски студио Јадран филма, тада најсавременији европски тонски студио, чинећи важну функционалну целину. Југотон је био организован да задовољи све потребе производње, али и високе хумане стандарде радног окружења. У хармонично изграђеним објектима налазило се све, од производње, канцеларија и слушаоница до ресторана, доктора, спортских терена и парка.

На изложби је представљено:

  •  више од 150 омота плоча, из приватне збирке уметничке организације Култура умјетности, Загреб,
  • део процеса прозводње грамофонских плоча и аудиокасета са 23 машине и пратећих уређаја из некадашњег Југотона, а који се налазе у Техничком музеју у Загребу (донација Југотона и Кроација Рекордс),
  • књиге, плакати, плакете,
  •  оригиналне фотографије Уметничке организације Култура умјетности, Хрватска, 
  •  видео материјал из приватних колекција и документације Техничког музеја из Загреба, који показују допринос Југотона домаћој антропологији ликовне и медијске културе и медија у доба социјализма.

За приказивање изложбе у Београду, Музеј науке и технике - Београд је омогућио доступним садржај каталога и на енглеском језику.

Уметничка организација Култура умјетности је за изложбу у Београду осигурала додатни фотоматеријал који се премијерно излаже. Дискографска кућа Кроација Рекордс и ЦМЦ ТВ омогућили су и приказивање видео снимака, спотова и пуштање музике са Југотонових издања.

Докуметарни прилог о изложби „Југотон – Источно од раја /1947-1991/“ снимљен у Техничком музеју у Загребу приказује се у оквиру поставке изложбе у Музеју науке и технике (емисија: Трикултура, уредник Ивана Антуновић Јовић).

 

Аутори изложбе:           Марио Криштофић и Сања Бахрах-Криштофић, Уметничка организација Култура умјетности, Загреб

Аутори изложбе и каталога изложбе Сања Бахрах-Криштофић и Марио Криштофић од почетка осамдесетих година двадесетог века делују у заједничком студију Бахрах & Криштофић бавећи се комерцијалном и уметничком продукцијом из подручја фотографије и графичког дизајна. До сада су одржали тридесет и пет самосталних изложби и учествовали на седамдесет групних. Од 2011. делују кроз уметничку организацију Култура умјетности која се бави очувањем наслеђа популарне културе (дизајна, фотографије, архитектуре), у оквиру чијег рада је остварена и ова изложба.

Технички музеј Загреб,  Жељко Стакларевић, виши кустос Техничког музеја из Загреба, аутор је дела изложбе о техничко-технолошком процесу производње грамофонских плоча и аудиокасета. Кустос је збирки Грамофони и магнетофониНосачи звука и Радијска и телевизијска техника. Изложена грађа из фундуса Техничког музеја донација је Југотона и Кроација Рекордса након престанка производње грамофонских плоча и аудиокасета сукцесивно 1988, 1998. и 2008. године.

 

Аутор поставке:              Марко Јовановић, дизајнер, Музеј науке и технике - Београд

Спонзор изложбе:         Дискографска кућа Кроација Рекордс (Croatia Records)

Поводом приказивања изложбе у Београду, дискографска кућа Кроација Рекордс  објављује ЦД колекцију са  9 оригиналних ЕП издања с извођачима: Мики Јевремовић, Златни дечаци, Црни бисери, 7 младих, Сањалице, Мишо Ковач, Ансамбл Монтенегро и Златни акорди. 

Реализација изложбе и каталога у Београду финансирана је средствима Министарства културе и информисања Републике Србије.

• Након отварања, у простору Музеја организован је концерт групе Даворин & Боговићи, некадашњег фронтмена загребачке групе Прљаво казалиште.

Изложба  „ЈУГОТОН - ИСТОЧНО ДО РАЈА /1947-1991/“ први пут је приказана од 20. октобра до 30. децембра 2014. године у Техничком музеју у Загребу. Пројекат, изложба и каталог остварени су у сарадњи Техничког музеја и Уметничке организације Култура умјетности из Загреба.

+ На страници Предавања
информишите се о пратећем програму изложбе!