Muzej nauke i tehnike Beograd
О Музеју
Документација
Програми
Издавачка делатност
Заједница научно-техничких музеја
Контакт
Изложба 2. круг
Музеј науке и технике - Одељење Музеј
      Српског лекарског друштва

Дечји музеј
Srpski
Српски
English
Пројекат реконструкције и доградње Музеја науке и технике
 
 
 
   
 

  Историјат Музеја науке и технике

Претрага

После више деценија напора да се у Србији формира научно-технички музеј, 6. октобра 1989. године у Београду, на иницијативу академика Александра Деспића, Српске академије наука и уметности и уз подршку дванаест привредних организација, основан је Музеј науке и технике. У децембру 1990. године, Република Србија одлуком Скупштине преузима права и обавезе суоснивача према Музеју науке и технике. Први управник Музеја, а потом и дугогодишњи председник Управног одбора, био је академик Александар Деспић.

Године 1991. на иницијативу Музеја науке и технике основана је Заједница научно-техничких музеја Србије, као један од неопходних корака на послу заштите техничких културних добара. Данас, Музеј путем Заједнице координира рад шеснаест музеја и сталних збирки у Србији. Од 1995. године Музеј је и званично надлежна установа која води бригу о техничким културним добрима на територији Републике Србије.

Од 1997. године, када је отворена Галерија науке и технике САНУ, Музеј учествује у програмима Галерије и покрива све фазе пројекта, од идејног решења, преко техничке реализације, до медијске промоције.

У јулу 2003. године, Музеј науке и технике сврстан је у установе које обављају посао од општег интереса за Републику Србију. Рад групе ентузијаста, коју је Музеј окупио на самом почетку свога постојања, током година прерастао је у деловање пословног тима који данас броји преко двадесет запослених стручњака.

Крајем 2005. године, Музеју науке и технике, одлуком Владе Републике Србије, додељена је зграда прве јавне термоцентрале на Дорћолу. Решавањем питања смештаја, уследила је и неминовност реконструкције овог објекта у циљу стварања могућности за поптпуно и савремено функционисање Музеја.

Пројекат реконструкције и доградње Музеја науке и технике, аутора Бориса Подреке, изводи се у оквиру Националног инвестиционог плана Републике Србије. Завршетак радова планира се 2010. године.

Свечаним отварањем, у петак 28.8.2009. у 19 часова, обележено је двадесет година од одлуке Српске академије наука и уметности да на предлог професора Александра Деспића оснује Музеј науке и технике. Музеј je отвориo господин Небојша Брадић, министар културе Владе Републике Србије.

Посетиоци су могли да виде део сталне поставке:

поставку на првом спрату
- Заједница научно-техничких музеја Србије

поставку у депоу
- Живот у Србији пре електрификације
- Почеци електрификације у Србији
- збирке писаћих машина и штампарства
- збирка фототехнике
- збирка радиоапарата
- збирке мерних инструмената

поставку на отвореном
- енергетика
- ватрогасна техника
- пољопривредна техника

Нова поставка Музеја биће отворена маја 2010. године.