Muzej nauke i tehnike Beograd
О Музеју
Документација
Програми
Издавачка делатност
Заједница научно-техничких музеја
Контакт
Изложба 2. круг
Музеј науке и технике - Одељење Музеј
      Српског лекарског друштва

Дечји музеј
Srpski
Српски
English
Пројекат реконструкције и доградње Музеја науке и технике
 
 
Музеј науке и технике - Одељење Музеј Српског лекарског друштва
 
   
 

  Музеј науке и технике - Одељење Музеј Српског лекарског друштва

Претрага

МУЗЕЈ НАУКЕ И ТЕХНИКЕ - ОДЕЉЕЊЕ МУЗЕЈ СРПСКОГ ЛЕКАРСКОГ ДРУШТВА
ЏОРЏА ВАШИНГТОНА 19


Изложба: Медицина у Србији кроз векове
Аутор: др Јелена Јовановић-Симић
Аутор поставке: Зоран Ђорђевић

Радно време:
Уторак - недеља од 10.00 до 20.00.
Понедељком затворенo за посетиоце. Музеј српске медицине Српског лекарског друштва основан је 1955. године, иницијативом проф. др Владимира Станојевића, председника Секције за историју медицине и фармације. Његовим оснивањем настављена је традиција прикупљања и чувања медицинских предмета у Српском лекарском друштву која датира од 1872. године.
Од 2007. године Музеј српског лекарског друштва је у саставу Музеја науке и технике.

Историјат зграде – Прва варошка болница:
У некадашњој Видинској улици, 1. маја 1868. године свечано је отворена зграда Болнице вароши и округа Београда. Изграђена је на земљишту које су поклонили кнез Михајло и Илија Милосављевић Коларац, а новчане прилоге дали су многи грађани.
По пројекту Јована Френцла, зидана је у еклектичком стилу са елементима романичке и готичке архитектуре и архитектуре ренесансе.
Приликом изградње примењена су модерна техничка решења вентилације, грејања болесничких соба и снабдевања хладном и топлом водом. Први управник је био др Јован Валента.
У згради су биле смештене Општа државна болница, а касније и Клиника за очне болести. У њој су лечили и оперисали доајени српске медицине др Владан Ђорђевић, др Лаза Лазаревић, др Војислав Субботић, др Ђорђе Нешић... Ту су се школовале генерације лекара....
Зграда има статус споменика културе од великог значаја и данас је седиште Српског лекарског друштва.

О изложби:
Изложба Медицина у Србији кроз векове обухвата временски период од касног палеолита до данашњих дана. Предметима из збирки Палеопатологије и Римских медицинских инструментима који сведоче о постојању болести и начинима лечења, представљени су периоди на овом простору пре насељавања Срба. Најстарији експонат на изложби је лакатна кост Кромањонца са леченим преломом, чију је старост одредио проф. др Србољуб Живановић радиокарбонском методом датирања (7.000 година).
Представљени су високи домети средњовековне српске медицине чији је зачетник Свети Сава али и народни начини лечења.

Документима, фотографијама, медицинским инструментима, апаратима и прибором, приказан је развојни пут здравства и медицине у обновљеној Србији који обухвата формирање лекарског кадра и долазак у Србију првих наших доктора медицине, као и оснивање првих здравствених установа – болница, карантина, апотека...

Наглашен је значај Српског лекарског друштва које је основано 1872. године иницијативом др Владана Ђорђевића. Друштво је до оснивања првог Медицинског факултета било једино место стручног усавршавања лекара у Србији и његов рад је представљен првим медицинским публикацијама, фотографијама, докторским дипломама и личним предметима чланова.

Изложбом су обухваћена велика медицинска открића 19. века – анестезија, антисепса и асепса, Х – зраци и њихово увођење у медицинску праксу код нас.
О здравственом просвећивању и развоју установа превентивне медицине, оснивању београдског Медицинског факултета и Министарства здравља, који су обележили прве деценије 20. века, сведоче публикације, документа, скрипта са предавањима, медицински уређаји и апарати лекара и првих професора Факултета – Милана Јовановића Батута, Ника Миљанића, Александра Костића,Ђорђа Нешића...

Своје место на изложби нашли су инструменти и апарати који се данас не користе, као што су бризгалица за директну трансфузију крви, апарат за вештачки пнеумоторакс, инструменти за ембриотомију, али и оригинални инструменти израђени по идејама наших лекара. Посебно је важан инструмент за ембриотрансфер - аспиратор бластоцисте, патент др Петра Радовића, који је први у свету дошао на идеју трансплантације људског ембриона.

У оквиру посебне целине приказан је развој војносанитетске службе и њен рад током ратова у 19. и 20. веку.
Фотографије

Oдељење музеј српског лекарског друштваOдељење музеј српског лекарског друштваOдељење музеј српског лекарског друштва
Oдељење музеј српског лекарског друштваOдељење музеј српског лекарског друштваOдељење музеј српског лекарског друштва
Oдељење музеј српског лекарског друштваOдељење музеј српског лекарског друштваOдељење музеј српског лекарског друштва


   Инфо контакт

Ања Радаковић 
кустос, шеф програмских активности
anja.radakovic@muzejnt.rs
тел: 3037 855