Muzej nauke i tehnike Beograd
О Музеју
Документација
Програми
Издавачка делатност
Заједница научно-техничких музеја
Контакт
Изложба 2. круг
Музеј науке и технике - Одељење Музеј
      Српског лекарског друштва

Дечји музеј
Srpski
Српски
English
Пројекат реконструкције и доградње Музеја науке и технике
 
 
 
   
 

  Пројекат реконструкције и доградње Музеја науке и технике

Претрага

Крајем 2005. године Музеју науке и технике је одлуком Владе Републике Србије додељена зграда прве јавне термоцентрале на Дорћолу. Решавањем питања смештаја, уследила је и неминовност реконструкције овог објекта, у циљу стварања могућности за поптпуно и савремено функционисање Музеја. Због тога је зграда Музеја науке и технике у Београду, једна од установа културе чија се реконструкција финансира из средстава Националног инвестиционог плана. Израда пројекта поверена је еминентном архитекти, професору Борису Подреки.

Професор Борис Подрека, рођен у Београду, истакнути је европски архитекта, са посебним даром за креативно и оригинално обликовање простора и ревитализацију урбаних средина. У Бечу, Венецији и Штутгарту налазе се његови архитектонски бирои. Професор је на Универзитету у Штутгарту, где је и директор Института за пројектовање и теорију простора. Гостујући је професор у Лозани, Паризу, Венецији, Филаделфији, Лондону, Бечу, Харварду. Професор Подрека је добитник великог броја награда, члан је многих угледних институција широм света. Члан је Српске академије наука и уметности. Неки од његових главних радова су: Музеј модерне уметности Ca’Pesaro у Венецији, Пословна зграда Базелског осигуравајућег друштва у Бечу, Школа у Dirmhirngasse у Бечу, Миленијумска кула у Бечу, Градска библиотека у Бибераху у Немачкој, Музеј примењених уметности у Лиможу, у Француској, Биоцентар у Бечу, јавни простори у Салцбургу, Санкт Пелтену, Отенсхајму, Верони, Равени ...

Рeализацијом пројекта архитектонско-урбанистичког решења Музеја науке и технике, аутора проф. Бориса Подреке, у оквиру Националног инвестиционог плана Републике Србије, стварају се услови да се овај Музеј развија у оквирима европског културног контекста и да постане једна од водећих образовних институција као и савремено опремљен центар заштите, проучавања и популаризације добара техничке културе Србије.

Пројекат идејног архитектонско урбанистичког решења Музеја науке и технике представиo je сам аутор, професор Борис Подрека, 15. маја 2007. године у свечаној сали Старог двора.